“Амнести Интернешънъл” пак ни критикува заради бежанците

В България бежанци живеят в окаяни условия във фургони, порутена сграда и палатки, се казва в доклад на "Амнести Интернешънъл", цитиран от БНР.
За съжаление много от тези, които са рискували живота си, за да стигнат дотук, или са връщани обратно, или задържани в истински жалки условия с недостатъчно храна, вода и медицински грижи, допълват от организацията.
"Амнести интернешънъл" не пести критиките си и към Европейския съюз като цяло.
В доклада се изтъква, че държавите членки са предложили едва 12 хиляди от търсените от ООН 30 хиляди места за сирийски бежанци.
Осемнайсет държави, сред които и Великобритания, не са предложили никаква бройка. В същото време 97 на сто от общо 2,3 милиона сирийски бежанци зимуват в съседните на Сирия страни.
Министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев каза вчера, че се подобрява работата по принудително отвеждане и "съвсем скоро ще достигнем нива до 200 нелегални имигранти на месец".
Преди дни правозащитната организация "Амнести интернешънъл" заяви на страницата на официалния си сайт, че българските власти трябва да изпратят ясен сигнал, че ще вземат нужните мерки да обуздаят растящите атаки срещу бежанци и мигранти по улиците на столицата София.
Призивът бе отправен, след като двама сирийци бяха ранени при нападение в района на Захарна фабрика в София. Трети човек също е бил мишена на нападението, но успял да избяга без наранявания.
Вместо да разследват извършителите на тези нападения и да ги изправят пред правосъдието, българските власти се опитват да ги омаловажат и да ги представят като обикновени престъпления, заяви Езерка Тигани, заместник-директор на програмата за Европа и Централна Азия на "Амнести интернешънъл".
Тя припомни, че България е задължена по силата на международното право да разследва възможността тези престъпления да са мотивирани от омраза.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.