Акад. Воденичаров: Оставам председател на БАН

Образователният министър в оставка акад. Стефан Воденичаров потвърди, че след назначаването на служебното правителство ще остане председател на БАН до края на мандата си. Той потвърди информацията, че двама професори ще вземат участие в служебния кабинет, но отказа да назове имената им. Академикът допълни, че българската научна общност разполага с достатъчно компетентни хора, които могат да помогнат за управлението на страната.

След напрежението в последните месеци в сектора се получи едно добро съдействие между представителите на университети и двете научни академии, единодушни сме по всички въпроси, които стоят пред науката и образованието, подчерта акад. Воденичаров, цитиран от БГНЕС. Той изтъкна„ че през последните седмици се е убедил, че впросветното министерство работят добре подготвени хора, които имат желание българското образование и българската наука да се развиват.

Акад. Стефан Воденичаров обясни, че една от точките на заседанието на Изпълнителния съвет на Фонд "Научни изследвания" този четвъртък е назначаване на рецензенти за преглеждане на проектите от двете отменени конкурсни сесии, които министърът на образованието отмени.

По време на срещата на академиците с държавния глава Росен Плевнелиев вчера акад. Воденичаров е повдигнал въпроса за създаването на национална доктрина. Президентът е изказал позиция, че след като се успокои обстановката в страната и се намали напрежението в обществото, самият той би могъл да се обърне към учените да сформират работна група, която да започне работа по един такъв документ. Важното нещо е и политическите партии и гражданското общество да припознаят доктрината, подчерта акад. Воденичаров и заяви, че "всички наши съседи имат национални доктрини и ги следват много стриктно".

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.