Радев: Енергийната криза ще изостри социалното напрежение! Петков: Не оставяме апокалипсис!

Президентът Румен Радев представи пред обществеността назначеното от него служебно правителство с премиер Гълъб Донев. Държавният глава начерта и приоритетите, от които трябва да се водят министрите и премиера в работата си.

„На вас се пада отговорността да управлявате служебен кабинет с предизвикателства, които бяха спестени на предишните служебни кабинети. Вашето основно предизвикателство е свързано със сигурността. Бушува война, чиито последици се усещат нас, напрежението на Балканите отново се покачва. Първият ви приоритет трябва да бъде да не допуснете страната да се въвлече във военен конфликт“, подчерта Радев. По думите му пряко следствие на войната в Украйна е и глобална енергийна криза.

“Енергийната криза ще изостри социалното напрежение. Служебното правителство трябва да се води от два приоритета – сигурност на доставките и цената на енергоносителите”, каза Радев и се обърна към служебния си кабинет с думите:

“Трябва да осигурите предвидимост и ясен хоризонт на земеделските производители, да се овладеят цените”.

Според президента ни обществото чака да чуе цялата истина за строителството на магистрала “Хемус”, ремонтите на язовирите и други крупни корупционни проекти.

“Националното единение е изборът, който трябва да следваме неотклонно в тези трудни за Европа и България времена. Не можем да си позволим риска България да остане в периферията на ЕС. Управлението изисква компетентност, опит, отговорност, самообладание. Затова и изборът ми се спря на Гълъб Донев за служебен премиер”, каза Радев.

едовното правителство си отиде и на неговото място в Министерския съвет влезе служебното.

На церемонията по предаването на властта в Гранитната зала присъстваха всички отиващи си и всички наследяващи ги министри.

Към тях доскорошният премиер Кирил Петков за втори път днес настоя, че условия за апокалипсис в България няма. “Погрижихме се да има помощи за отопление през зимата, погрижихме се хората да не усетят ръста на цените на тока и сложихме таван за цените на тока на бизнеса. Само за 7 месеца направихме истинска газова диверсификация, което ще ви помогне да се справите с последствията от енергийната криза. С пускането на газовата връзка с Гърция от края на септември хората могат да усетят съществено намаляване на цените. Количествата ще стигнат до пролетта”, аргументира се Петков.

Гълъб Донев се обърна към своя отбор от министри, като им пожела характер, смелост, мъдрост, за да отстояват с всеки подпис националния интерес на България.

“Пазете дистанция от властта, за да не губите връзката си с хората. Мислете за всечи човек, който ще трябва да се справя с даден проблем. Държавата всъщност сме самите ние. Очаквам от всеки от вас работа на 100% и умни решения с мисъл за всеки българин. Умни решения, съобразени със законите. Умни решения, които имат за цел подобряване на живота на хората”, посочи той.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.