Протести в София и Варна срещу плановете за застрояване на “Карадере”

Няколкостотин души се събраха тази вечер в „триъгълника на властта” в София за да протестират срещу плановете за застрояване на местността “Карадере” край Варна. Протест беше организиран и пред сградата на община Варна, където се събраха, макар и не толкова много хора, част, от които млади еколози с велосипеди, съобщи БНР.
В Софиямалко след 18 часа протестиращите блокираха и движението в района на ларгото. Чуваха се скандирания “Оставка” и “Искаме природа. Не искаме бетон”.
„За пореден път беше прекрачена една граница за застрояване на българското Черноморие. И молим, братът на Сергей Станишев просто да си изтегли желанията от там, защото по принцип и каузите на “Зелените” и зелените можем да кажем със сигурност, че сме много силни сега. Вярваме в силата си. Вярваме в единственото нещо, което е останало в България и това е природата”, заяви протестиращ пред репортер на БНР. Друг допълни, че ако застрояването на „Карадере” се случи, то по отношение на управляващите това ще е капката, която ще прелее гнева на хората. Във Варна някои от протестиращите, които имат земи в района на “Карадере” споделиха, че имат и личен мотив, за да настояват за това, районът да не се застроява. Според тях проектът на архитект Георги Станишев и известния архитект Норман Фостър е бил изключително екологичен, а това което сега се приема от Министерския съвет е нещо съвсем различно от първоначално заявеното намерение.
Протестиращите в София и Варна заявиха, че категорично ще „Карадере”, както са защитавали преди това “Иракли” .
На 19 март проектът на стойност 100 млн. лева получи одобрението на правителството. Строителството трябва да се изпълни в местността Карадере, южно от Варна. Карадере попада в защитената мрежа „Натура 2000”, в защитена зона “Камчийска планина” за опазване на дивите птици и защитена зона “Плаж Шкорпиловци” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна.
Според съобщението на сайта на Министерския съвет проектът предвижда изграждане на три хотелски структури и зони за обществено обслужване, част от голям комплекс с курортно предназначение, върху собствени имоти в община Бяла. Проектът ще се изпълнява от „Мадара Юръп“ АД. Държавата не поема финасови задължения.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.