Планът на България подкрепя 60% Зеления преход. Само 4% от геотермалните води у нас са над 90 градуса

Планът на България е изключителен, подкрепя 60% Зеления преход. Това каза председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен след срещата си с премиера Кирил Петков. “Скъпи Кирил, благодаря за топлото посрещане. С нетърпение очаквам посещението в Софийския университет, знам, че това е мястото, където са базовите постижения на България. Говорихме, че трябва да съчетаем постиженията на науката с бизнеса. Иновациите са изключително важни за икономиката”. ЕК дава зелена светлина на Плана за възстановяване на България, каза фон дер Лайен. “Това е изключителен план, почти 60% от него подкрепя зеления преход – това е важно и добре дошло. Имаме нужда България да е с нас по пътя към климатична неутралност в ЕС”, допълни тя. Българският план бе определен като „много добър” и като един от най-зелените, които комисията е получила. „60% от него са посветени на Зеления пакт. Важно е да имате траектория за намаляване на емисиите с 40% до 2025 г. Това е един от най-амбициозните планове, които сме получавали що се отнася до европейския Зелен пакт”, подчерта тя.

Председателят на ЕК посочи, че България се насочва към две от основните и важни теми от Механизма за сътрудничество и проверка – реформата на Антикорупционната комисия и отчетността на главния прокурор. „Това са две важни стъпки, които са задължителни като част от Механизма. Така ще постигнете целите си”, категорична бе Фон дер Лайен. „Има много ясен план и цели, които са описани по тази тема. Основното е отчетността. Всяка една система трябва да има взаимен контрол и отчетност. Това са необходимите стъпки за реформи и те са заложени в Плана”. Това каза тя в отговор на въпроса дали комисията подкрепя предложението за закриването на специализираното правосъдие, създадено именно по предложение на ЕК.

„Този план е с размер над 13 млрд. лв., а това е близо 10% от нашата икономика. Той дава възможност България да се трансформира, да си гарантираме енергийната сигурност, намалявайки зависимостта от природен газ. Да използваме най-новите технологии за нашата енергийна система, да използваме нашите минерални води за производство на енергия”, каза премиерът Кирил Петков.

Какво е геотермална енергия?

Теоретичен потенциал TJ/год. (Икономически

форум за югоизточна Европа, София, 2001 г.

По различни оценки у нас геотермалните източници са между 136 до 154. От тях около 50 са с доказан потенциал 469 MW за добиване на геотермална енергия. Основната част от водите (на самоизлив или сондажи) са нискотемпературни в интервала 20–90°С. Водите с температура над 90°С са до 4% от общия дебит. Прогнозите следват прогнозния сценарий за Европа, но с няколко пъти по-малък темп на нарастване на инсталираните мощности и съответно на получаваните енергии.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.