4 партии в парламента, 2 са под въпрос

Ако парламентарните избори се проведат днес, в Народното събрание ще влязат 6 партии – това показват резултатите от национално социологическо проучване, поръчано от Института за модерна политика и проведено сред 1000 пълнолетни жители. Проучването сочи, че освен ГЕРБ, БСП и ДПС, в парламента ще има депутати от „Движение България на гражданите", Атака и РЗС. ГЕРБ и БСП събират сравнително близки проценти – съответно 26 и 21 процента, следвани от ДПС с 4.9 процента и партията на Меглена Кунева – с 4.3 процента. Атака и РЗС биха събрали 3.6 и 1.9 процента от вота, с уговорката, че процентите са изчислени от броя на всички респонденти, а не само от тези, които биха гласували на изборите.

С най-високо одобрение сред гражданите е държавният глава Росен Плевнелиев с 59,9%, следва го премиерът Бойко Борисов с 48,3%, а на трето място е Лиляна Павлова с 43,4%. Сергей Станишев има одобрението на 33,7% от избирателите, Меглена Кунева печели 38,2%. Ахмед Доган продължава да е най-недолюбваният политик. 72,4 % не го харесват. Лидерът на ДПС е одобряван от 8% от анкетираните.
Сред неодобряваните политици е и Иван Костов с 62,2% отрицателен вот, следва го Яне Янев с неодобрение от 61,2%. Симеон Дянков също не е сред любимите политици на българите – 58,4% неодобрение и 20,3% одобрение. Лидерът на СДС Емил Кабаиванов е харесван само от 3,5 %, не го харесват 16,4 %. Изследването показва още, че хората имат нагласа да определят БСП като пенсионерска партия, а ГЕРБ – като милиционерска партия. Партията на Меглена Кунева има най-големи шансове да намери избиратели сред майките.

Над 90% от българските граждани смятат, че корупцията е проблем за обществото. Българите имат ниско доверие в институциите, които трябва да се преборят с този проблем. Според 91,4% корупцията е прояла здравеопазването, според 90,5% тя е плъзнала в съдебната система, за 82,5% корупция има в икономиката, за 82,3% тя се среща и в полицията.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.