Сблъсъци и обгазени на протеста

За сблъсъци и обгазени на днешния протест пред праламента, съобщи bTV. Пострадал е и екип на телевизията. Граждани са потърсили помощ от Спешна помощ.

Още в 8 ч. се стигна до ескалация на напрежението пред Народното събрание. Протестиращите започнаха да замерят полицаите с яйца и копия на банкноти от 500 евро. Сблъсъците се засилиха около 9:45 ч и продължават към 12 ч. Те са основно между първия ред протестиращи и жандармерията, която охранява входа към паркинга на НС. На няколко пъти  протестиращите хвърлиха лютив газ, който обгази не само полицията, но и част от журналистите пред НС.

Над 20 са обгазените полицаи, съобщи директорът на СДВР Георги Хаджиев. Той предупреди, че ако напрежението ескалира, ще бъде използвана физическа сила и помощни средства. „Многократно призоваваме гражданите да протестират мирно, да изразят свободно своето мнение. Агресията спрямо полицейските служители ескалира. Ние сме длъжни да запазим, както нашият живот, на служителите на МВР, така живота и здравето на гражданите. Замерят колегите с камъни, с домати и яйца, с тъпи предмети. Надявам се, че ще се вслушат в нашия призив и се опитваме да намалим напрежението пред сградата на Народното събрание.“

Полицията засега не предприема действия по премахване на протеста. Протестиращите от своя страна обвиниха полицаите, че те са пуснали лютивия газ.

Малко след 10:20 ч. от протеста призоваха участниците в протеста да пробият полицейския кордон и да обградят всички входове на НС, за да не може никой, който се намира вътре, да си тръгне. Последваха само опити да бъдат обърнати бусовете, които предпазват паркинга и входа на НС откъм Националната художествена галерия, съобщи БНР. Строени са големи отряди от специализираните полицейски сили с каски, щитове и палки. Към 11:45 дойдоха и още екипи на Жандармерията – около 300 души. 

Още преди това голяма част от депутатите напуснаха сградата безпроблемно. 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.