Джордж Зарубин оглави фондация “Америка за България”

Джордж Зарубин е новият президент и главен изпълнителен директор на Фондация „Америка за България“, считано от 4 януари 2016 г. Зарубин бе избран също и за член на борда на директорите, съобщиха от пресофиса на фондацията. С инвестиции от 30 милиона долара годишно Фондация „Америка за България“ е най-големият дарител на българското образование, култура, историческо наследство, гражданско общество, земеделие и социална сфера.

„За мен е чест да се присъдения към Фондация „Америка за България“ и съм вдъхновен от мисията й да подкрепя България в превръщането й в успешна и модерна европейска страна“, заяви Зарубин. –  „Нямам търпение да започна работата с уважавания борд на директорите, изключителния екип и всички партньори в страната, за да продължим важната мисия на организацията, да утвърдим дългогодишните традиции на доброжелателство и приятелство между Америка и България, както и контактите между хората от двата народа и обмена на идеи и ресурси.“

 Джордж Зарубин има значителен опит в областта на филантропията и управлението на фондации, натрупан в някои от водещите световни институции. Преди да заеме длъжността си във Фондация „Америка за България“, Зарубин работи за Salzburg Global Seminar, където в продължение на три години е вицепрезидент и главен директор развитие в офисите на организацията във Вашингтон и Залцбург.

Като президент на Eurasia Partnership Foundation в Тбилиси, Грузия между 2007 г. и 2013 г. Зарубин развива новосъздадените фондации-партньори на организацията в Армения, Азербайджан и Грузия, които подкрепят утвърждаването на върховенството на закона, гражданското участие, разработването на задълбочени изследвания, филантропията и поддържането на мира.

Преди това в продължение на седем години Зарубин заема различни длъжности в Eurasia Foundation – директор на програмата за сътрудничество в Южен Кавказ в Тбилиси, изпълнителен директор на програмата за развитие и вицепрезидент на програмата за развитие в офиса на неправителствената организация във Вашингтон.

Между 1995 г. и 1999 г. е изпълнителен директор на Фондация Сорос в Казахстан.

От създаването си досега Фондация „Америка за България“ е финансирала над 600 проекта на обща стойност повече от 170 милиона долара. През последните седем години фондацията е работила в партньорство с български държавни и общински институции, неправителствени организации, обществени и частни медии, социални предприемачи и изследователи, университети, училища, библиотеки, читалища, кина, театри, опери, симфонични оркестри, музеи и галерии в над 200 градове и села из цяла България.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.