Десет убити при самоубийствен атентат в Истанбул

Десет души бяха убити, а 15 други ранени в историческия център на Истанбул, след като атентатор-самоубиец се е взривил в близост до група от чуждестранни туристи на площад “Султан Ахмет”, до трамвайна спирка. Мястото е част от основните туристически маршрути в най-големия град в Турция. Броят на жертвите може да нарасне, тъй като според информациите в турски електронни медии някои от ранените са в критично състояние. Сред пострадалите има германски туристи.

Policemen install security barriers at the historic Sultanahmet district, which is popular with tourists, after an explosion in Istanbul, Tuesday, Jan. 12, 2016. Turkish media reports say several people have been injured in the explosion. (AP Photo/Lefteris Pitarakis)

По същото време десетки хора бяха блокирани по високите етажи на горящ хотел
в истанбулския квартал Малтепе. Не е ясно дали между двата инцидента има връзка. CNN Turk цитира свидетели, според които, след звука от голяма експлозия 12 етажната сграда е била обхваната от пламъци. В крайна сметка пристигналите на място екипи на пожарната успяха да евакуират служителите и гостите на хотела.

Няма пострадали български граждани в експлозията, която стана тази сутрин в Истанбул, съобщи генералният консул на България в Истанбул Ангел Ангелов.

От генералното консулство са направили запитване до органите по сигурността, откъдето са получили информацията, че няма пострадали български граждани.

Говорителят на външно министерство Бетина Жотева каза за агенция „Фокус“, че ако имат притеснения, българските граждани могат да подадат сигнал в консулството в Истанбул или в посолството в Анкара.

Относно другия инцидент с пожар в хотел в азиатската част на Истанбул също няма информация за момента за пострадали българи, съобщи Жотева.

Турция е в повишена готовност за терористични атаки след като 103 души загинаха през октомври, когато двама атентатори самоубийци атакуваха група от активисти за мир в столицата Анкара.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.