19 ранени полицаи и 250 арестувани демонстранти след протест в Париж

19 полицаи са били ранени, а близо 250 души са били задържани в неделя вечерта при сблъсъци по време на протести в Париж против президента Франсоа Оланд, съобщи полицията.

По нейни данни в протестите са участвали около 17 хил. души, докато според организаторите те са били близо 120 хил., предаде АФП.

Участниците в протеста, организиран от близо 50 десни, крайнодесни и консервативни католически обществени организации и обявен като Ден на гнева, поискаха оставката на президента социалист и на неговото правителство, отмяна на легализацията на еднополовите бракове и на закона, разширяващ правото на аборт, както и предприемане на по-ефективни мерки за борба с

Демонстрантите освен това призоваха френското общество да бъде организирано така, че "да не му влияят олигархични партии – нито десни, нито леви".

Краят на протеста бе белязан от сблъсъци между полицията и крайнодесни хулигани със скрити лица. Последните замеряха служителите на реда с камъни, бутилки, бомбички, парчета арматура и димки на площад "Вобан".

Редица обществени организации, сред които крайнодясната партия "Национален фронт", се отказаха от участие в Деня на гнева именно поради опасения от инциденти и провокации.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.