Медведев заръча на Крим да пусне евтини самолетни билети за руснаци

Руският министър-председател Дмитрий Медведев е поставил за цел да се намалят цените на самолетните билети в Крим до 7-8 000 рубли.
Той пристигна в Крим заедно с повече от половината министри, за да проведат съвещание за развитието на полуострова.

Медведев пристигна на посещение в Симферопол, където призова през летния сезон авиокомпаниите да направят полетите в Крим по-евтини, отколкото са в България и Турция. Той отбеляза, че е необходимо не само да се увеличи честотата на полетите по полуострова, но и тяхната достъпност. „Много важно е да се намалят цените на билетите – най-малко на нивото на седем или осем хиляди рубли , ако е възможно, дори и по-ниско“, посочи премиерът.
„Трябва да осигурим по-ниски цени от чуждестранните дестинации като България и Турция“, отбеляза Медведев.

Очаква се в Крим Медведев и министрите му да обсъдят социално-икономическото развитие на Крим и на град Севастопол, станали субекти на Руската федерация.
Руският премиер е най-високопоставеният държавен служител, който прави посещение на полуострова след присъединяването му към Русия. Миналата седмица Медведев възложи на министерствата и ведомствата много задачи, насочени към подпомагане на Крим в развитието на икономиката и подобряване на социалното положение на местното население. Предвижда се по-специално заплатите в бюджетната сфера да стигнат постепенно средното ниво за Русия, да се организира изплащане на пенсиите и социалните помощи, така че „никой да не изгуби нищо, а всички само да спечелят“, цитира агенцията думи на премиера.

Правителството на Русия разработва нова федерална целева програма за социално-икономическо развитие на присъединените територии до 2020 г. Ведомствата подготвят предложения за създаване на специална икономическа зона в Крим. Кабинетът очаква проект на „пътна карта“ за гарантиране на финансова сигурност в региона и въвеждане на разплащания в руски рубли.

Президентът Владимир Путин изрази увереност, че Крим може бързо да се превърне в самоосигуряващ се регион. Според Медведев евентуалният „доста съществен доход ще се насочва към развитие на самата територия“, припомня агенцията по-раншни изявления на руските държавници.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.