Всенароден бунт срещу монополите

Осми ден продължават протестите у нас срещу безумните сметки за ток, парно и вода. Десетки хиляди български граждани излязоха днес на национален протест срещу монополите. Народното недоволство „избухна” в 35 града у нас, като на много места то прерасна в гражданско неподчинение. Из цялата страна електроразпределителните дружества бяха освиркани и замеряни с домати, яйца, картофи. Навсякъде протестите бяха съпътствани от засилена полицейска охрана и жандармерия. Призивът за участие в националния протест, разпространен от организаторите в мрежата, гласи: "Стани, стани, юнак балкански, от сън дълбок се събуди, вземи си сметките януарски и публично ги изгори!". На много места обаче недоволството премина в протест срещу правителство и в искане за оставка на министър-председателя. Протестиращите искат конкретно: национализация на електроразпределителните дружества, както и отговорност за лицата, подписали неизгодни за страната ни договори. Организаторите на протестите категорично се разграничават от всички политически партии.

В София – масов бой между полиция и демонстранти

В столицата се стигна до масов бой между полиция и демонстранти пред сградата на ЧЕЗ, има и арестувани. Агресивни действия на част от протестиращите в София наложиха намесата на органите на реда, съобщиха от МВР. Част от присъстващите са започнали да чупят пътна настилка и да я хвърлят по полицейските служители, направили са опити да обърнат специализирани полицейски автомобили и са използвали сълзотворни спрейове срещу полицаите. Това е наложило служителите на реда да предприемат необходимите действия с цел предотвратяване на по-нататъшни вандалски прояви. При намесата не са използвани помощни средства, съобщават от МВР.

При протеста в столицата Орлов мост бе блокиран за повече от час. Протестиращите заявиха, че дават максимум още една седмица на управляващите да изпълнят исканията им. В противен случай ги искат „вън от властта”. Протестиращите поискаха още кметът Йорданка Фандъкова да спре делата на "Топлофикация София" срещу гражданите, до изясняване на ситуацията.

Над 20 хиляди души протестираха във Варна

Най-масов отново беше протестът във Варна, където беше блокиран Аспаруховият мост, както и други места в града. В морския град над 20 хиляди души излязоха на протест. Протестиращите срещу високите сметки за ток във Варна блокираха движението по автомагистрала „Хемус” и в двете посоки.

Над 2000 дупничани блокираха главния път Е-79. Първоначално протестиращите се събраха на мястото на Дупнишките барикади  след което продължиха до тунелите на изхода на Дупница, в посока София. Затворени бяха и подстъпите от главния път към града, така че движението бе напълно невъзможно. Протестиращите издигнаха плакати, в които настояваха ЧЕЗ да изчезне от България и призоваха премиера да подаде оставка. В Благоевград протестиращите също блокираха международния път Е-79. Масови протестни шествия имаше и в Пловдив, Бургас, Смолян, Пазарджик, Благоевград, Шумен, Русе, Ловеч, Стара Загора, Велико Търново, Русе, Кюстендил.

Около 5-6 хиляди пловдивчани се присъединиха към протеста. С викове "ЕВН вън", "мафия" и "национализация" шествието премина от Централна поща до сградата на ЕВН България. Автомобилите на дружеството отново не бяха на обичайните си паркоместа, а пред сградата имаше двоен полицейски кордон.

Фалшива декларация от името на трите електроразпределителни дружества ЧЕЗ, ЕВН и ЕНЕРГО-ПРО в социалните мрежи допълнително създаде напрежение в протестите срещу монополите и високите сметки,. Декларацията се разпространи няколко часа преди протестите и в нея се казва на гражданите "сами сте си виновни". Електроразпределителното дружество ЧЕЗ изпрати веднага съобщение до медиите, в което обяви, че не е автор на декларацията.

Въпреки призивите на протестиращите, никой от управляващите не посмя да се срещне с тях. Единствената реакция от страна на властта е поисканата днес оставка на новата шефка на ДКЕВР – Юлиана Иванова.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.