Украйна подписва с ЕС преди изборите

ЕС ще подпише Споразумението за асоцииране с Украйна преди изборите през май.”Ние сме на страната на Украйна и подновяваме европейския ангажимент за подписване на Споразумението за асоцииране, което бившият президент Виктор Янукович отказа да подпише през ноември м. г.”, заяви президентът на Европейския съвет Херман Ван Ромпой. Украйна е готова да подпише Споразумението за асоцииране с ЕС, колкото е възможно по-скоро, заяви украинският премиер Арсений Яценюк в Брюксел на среща с лидерите на Евросъюза . „Украинското правителство е решено да подпише Споразумението за асоцииране. Готови сме да го направим колкото се може по-скоро”, каза Яценюк.
Много е важно 28-те държави членки “да говорят на един глас”, каза френският президент Франсоа Оланд след срещата, по време на която лидерите се срещнаха с украинския премиер Арсений Яценюк. Позицията на ЕС “оставя място за диалога, преговорите, т.е. за мира”, каза още Ромпой.
Решението на сваления от власт президент Виктор Янукович и неговото правителство да отложат сключването на същото споразумение предизвика масовите антиправителствени протести в Киев и други градове, които прераснаха в тежка обществено политическа криза.
ЕС определи като “незаконно” решението на местния парламент на Крим да поиска присъединяване на украинския полуостров към Русия.
“Това решение противоречи на украинската Конституция и следователно е незаконно”, заяви Ромпой. Украинският министър-председател коментира, че решението на парламента на автономната република да поиска присъединяване към Руската Федерация е нелегитимно. Според него насроченият за 16 март референдум в територията няма никаква правна основа.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.