Стотици протестираха заради Ески джамия в Стара Загора

Стотици граждани от цялата страна протестираха пред сградата на Съдебната палата в Стара Загора. Днес там започна първото заседание за собствеността върху Ески джамия в града, показа в репортаж БНТ.

Претенции към собствеността й предяви Главно мюфтийство и поиска обезсилването на акта, с която тя е провъзгласена за държавна собственост. Хората настояха Ески джамия да запази статута си на уникална музейна експозиция – паметник на етническата, верската и културната толерантност.

Те се обявиха категорично срещу връщането на собственноста й на Главното мюфтийство. Окръжния съд в Стара Загора даде ход на делото, но заради искания за изслушване на свидетели и доказване на факти, отложи заседанието за 1 ноември.

От своя страна Районният мюфтия на Хасково Турхан Хасан заяви, че Ески Джамия е принадлежала на турската мюсюлманска община и сега искат да си я върнат, за да я направят действащ молитвен храм.

"Ние сме дошли тука да протестираме срещу наглото искане за отваряне на джамията като действащ храм в една православна страна – това според мен е напълно недопустимо", казва протестиращ.

"Искаме да покажем гражданска съвест и защото искаме да покажем, че културните паметници трябва да останат културни паметници", обясни друг протестиращ.

Подобни дела мюфтийството води и в други градове – Дупница, Кюстендил, Ямбол…

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.