Собственикът на мината-убиец се предаде в полицията

Часове след като бе обявен за издирване днес около 11 часа собственикът на рудникът – убиец Красимир Михайлов се предаде в полицията, съобщава на сайта си регионалното издание „Струма”. Вчера пернишкият бизнесмен бе обявен за общодържавно издирване по искане на прокуратурата, след като не бе открит на нито един от обявените адреси. Научавайки, че е обявен за издирване Михайлов днес се е явил в областната дирекция на МВР в Благоевград. Не се знае какви обяснения е дал за отсъствието си от рудника, затрупал 4 – има и до момента убил 2-ма миньори.

Още три помпи са доставени за извличане на водата и калта от свлачището в рудник "Ораново", което се разчиства, и където повече от три денонощия спасителни екипи продължават издирването на останалите под земята двама миньори, след като срутването при тежкия инцидент на 16 юли около 9.30 ч. причини смъртта на други двама. Това съобщи пред журналисти управителят на въгледобивната мина в Симитли Валери Манов днес по обяд, който информира за актуалната обстановка и хода на спасителните дейности заедно с областния управител на Благоевград Муса Палев.

Четвърти ден продължават спасителните работи по откриване на двамата затрупани в рудник "Ораново" миньори – Николай Младенов и Иван Лазаров. Те се намират на 300 метра под земята и засега екипите все още не са стигнали до тях. Галерията е дълга 50 метра, от тях вече са прокопани около 25 метра.

Работата на спасителите, които се опитват да стигнат до тях като изземват от скалната маса, която се срути във вторник, е затруднена. Причината е падналите на два пъти скални късове и глината вътре в галерията.

"През тази нощ, около 3 часа чрез контролирани взривове беше разбита поредната огромна скала, с диаметър около 2 метра. Отломките след взрива бяха разчистени, но за съжаление спасителните екипи продължават да се натъкват на подобни земни маси – смесица от глина и вода. Всичко това затруднява изключително много минните спасители. Те работят на сменен режим – половин час работят, един час почиват, защото работата е изключително трудна", това обясни социялният министър Хасан Адемов за работата през нощта.

Свлачището от глина и скални късове е изпълнило галерията. Специалистите се надяват двамата затрупани миньори да са успели да се скрият във въздушна кухина преди свлачището, където се пуска въздух чрез помпа.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.