„Слънчев бряг” АД приключи успешно сезон-2013

„Слънчев бряг” АД приключи успешно сезон-2013. Въпреки икономическите трудности и пренебрежителното отношение на държавата, лятото премина без изненади и в рамките на прогнозните резултати, съобщи изпълнителният директор на дружеството Златко Димитров.  Той допълни, че традиционно най-многобройни са руските и украинските туристи, пребивавали в курорта през четирите летни месеца. Започват да се завръщат летовниците от Полша и Чехословакия.  Много са и гостите от Румъния, които посещават комплекса със собствен транспорт. 

Предполага се, че курортът приключва сезона с близо 6% ръст на туристите спрямо миналата година, отчете Златко Димитров. Информацията е предполагаема, тъй като статистически данни за реализирани нощувки не се водят, а се търсят от различни източници – туристически организации, туроператори, хотелиери, летища, общинска администрация. Според Димитров основен показател за увеличения брой на туристите е близо 4-процентният ръст в чартърните полети на Летище Бургас.

Постепенно Слънчев бряг започва да променя утвърдения в последните години пазарен сегмент. За първи път от десетилетие насам през 2013 г. курортът откри сезона още през април и само за месец посрещна 7000 австрийски пенсионери. Комплексът ще има готовност да посрещне  още толкова австрийски пенсионери през пролетта на 2014 г.

Изтеглянето на сезона в ранните месеци на пролетта и промененият статус на туристите са крачка към промяна на пазарния сегмент. За да се осъществи реформата обаче са нужни нова политика, стратегия за развитие и инвестиции в туристическата инфраструктура. Тя не може да се реализира и без законодателни инициативи в областта на туризма, на регионалното развитие и концесионирането на плажовете, казва Златко Димитров.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.