Рибният буквар се намери в чекмеджето на Стилиян Чилингиров

Рибният буквар, ценно издание от 1824 година,  за който шефката на Националният литературен музей Катя Зографова съобщи, че е изчезнал, се намери в Музея, мушнат в последното чекмедже на бюрото Стилиян Чирингиров ( български писател, историк, етнограф, изявен обществен деец от началото на 20 век, политик. Един от основателите на Съюза на българските писатели и негов председател (1941-1944 г.), известен още като „последния възрожденец„). Това съобщи пред komentator.bg Мариана Кирова, уредник в музея.  По-рано през деня  Зографова  каза, че уредникът е виновен, защото изданието не е в шкафа, където се съхраняват ценните книги. Кирова обясни, че докато е била в отпуск букварът е преместен от шкафа в чекмеджето на Чилингиров. Кирова бе  кандидат за поста шеф на Литературния музей, конкурс за който бе обявен през лятото на тази година. 

Изданието на Рибния буквар се намери след като комисия от Министереството на културата дойде в Музея, за да се запознае с начина, по който се съхраняват книгите.

 

един коментар

  1. Покрай неграмотната шефка на този музей успях да видя, че всъщност това не е Рибен буквар, а сборник съ ръзлични поучения. Може би не случайно се е загубил – загубули сме афинитет и сетива към различните поучения.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.