Разследването за смъртта на Чакъра е преместено в София

Главният прокурор Сотир Цацаров е преместил от Пловдив в София разследването за спецакция от декември 2003 г., водена от Бойко Борисов, тогава главен секретар на МВР, при която загина Тодор Димов-Чакъра, съобщава електронното издание на в. „Сега”. В публикацията се цитира говорителят на военното обвинение в Пловдив Ангел Узунов, според когото военният прокурор на Пловдив Георги Згуров епоискал преместването с аргумента, че почти всички, които трябва да бъдат разпитани, са в София.

"Извършва се разследване. Има график за разпитите, всеки ден някой дава показания, военният следовател работи много интензивно", обясни говорителят на военната прокуратура в столицата Елин Алексов. Той обаче не отговори колко души вече са разпитани и дали Борисов е сред тях, но обясни, че всеки разпит отнема много време, тъй като свидетелите трябва да си спомнят факти и обстоятелства отпреди 10 години. След като приключат разпитите, разследващите ще преценят дали се налага назначаването на експертизи.

 Димов бе обстрелван с гранатомети във вилата си край Харманли, където се беше барикадирал. Той бе обграден от над 100 души от МВР, включително и от повече от 30 барети. Освен гранатомети в акцията бяха използвани и ръчни и димни гранати, автомати "Калашников" и по-леки оръжия.

Казусът за смъртта на Чакъра бе отворен отново миналия ноември, след като Европейският съд за правата на човека в Страсбург осъди България по жалба на вдовицата и двамата синове на загиналия Димов. Държавата трябва да им плати 50 000 евро обезщетение. Евросъдиите приеха, че има прекомерна употреба на сила от страна на полицията срещу Чакъра, издирван за изтърпяване на присъда, както и че разследването за смъртта му е било неефективно. В решението на Страсбург Борисов беше посочен поименно като "генерал Б.Б.".

След решението на Страсбург главният прокурор поиска от Върховния касационен съд да възобнови делото за смъртта на Димов. Съдиите уважиха искането и така разследването започна от нулата.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.