Президентът: След референдума много партии ще си присвоят победа

В Чепеларе президентът Росен Плевнелиев прогнозира, че след референдума в неделя със сигурност много политически партии ще си присвоят победа.

Но победата е за гражданите – за тези, които събраха над 550 000 подписа и организираха първия демократичен референдум, изтъкна държавният глава. Той призова избирателите към активност, а също пожела на себе си и на всички български граждани да има и следващи референдуми. „Искам този референдум да отпуши гражданската инициатива", изтъкна Плевнелиев. По думите му смисълът на допитването е да се чуе гласът на народа и референдумът е най-сигурният начин хората да зададат дневния ред на институциите.

Проблемът е че прекалено много се политизира, а можеше много елементарно да се каже „Искаме ли да строим нова централа?" – този въпрос не се отнася за „Козлодуй", но се отнася за „Белене" или трета централа, коментира Росен Плевнелиев. Според президента, при така поставен въпрос, ако хората искат да строим нова централа ще отговорят с „да", ако не искат –  ще отговорят с „не". Президентът посочи, че този прост и ясен въпрос е бил зададен в много европейски държави. Според Плевнелиев хората са оценили, че „с ядрената опасност, която надвисна над Япония и проблема с „Фукушима", светът се променя".

Хората също така виждат, че националните програми за енергийната ефективност са ефективен заместител на инвестициите в нови големи мощности и това определя гражданската позиция и диалога във всяка европейска държава – искаме ли да продължаваме да строим огромни мощности или искаме да се фокусираме и върху качеството, каза Плевнелиев.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.