Президентът: Имаме проблем – знаем го и ние, не само ЕС и САЩ

„Не само американските власти, но и Европейският съюз, както обаче и вътре в България, ние съзнаваме, че имаме проблем. Една част от решението на проблема, е да посочиш проблема. Самият аз също го направих и вярвам, че в следващото 42-ро Народно събрание ще имаме и конкретни дебати по тази тема”. Това каза президентът Росен Плевнелиев след днешното си посещение в главна дирекция „Национална полиция”. Държавният глава допълни, че казусът с нерегламентираното използване на СРС не е нито първият, нито последният проблем, с които българските институции трябва да се справят”.

По думите на Плевнелиев, дали е имало предпоставки за нерегламентирано подслушване, зависи днес и от прокуратурата, която трябва да излезе със своите анализи – „същевременно ние ще се съобразим с тях, служебното правителство каквото може ще направи да пренапише правилата вътре в МВР, в други институции, ако е необходимо”.

„Нека го кажем много ясно: не сме перфектни, но искаме да подобряваме системата. Искаме да се учим от грешките”, заяви президентът. Той изрази надежда твърденията за нерегламентирано подслушване да се материализират в конкретни доказателства и проверки, които могат да бъдат защитени и в съда.

До края на седмицата трябва да приключи вътрешноведомствената проверка на цялата нормативна уредба и нейното прилагане. Това каза министърът на вътрешните работи Петя Първанова пред журналисти във връзка с вътрешната наредба за използване на СРС-та. Първанова посочи, че все още чака информация от прокуратурата за конкретните нарушения. Вътрешният министър допълни, че след резултатите от проверката за прилагането на СРС-тата, ще ги консултира с експерти, които прилагат специални разузнавателни средства.

Не се съмнявам в заключенията на прокуратурата, но не знам какви са, каза Първанова. Министърът каза още, че законът не допуска да подписва СРС-та пред други хора, но 8 души се подписват под доклада за изискване на СРС-та.

Неотдавна премиерът Марин Райков настоятелно посъветва министър Първанова да подписва решения за СРС поне пред няколко свои колеги.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.