Прекратена е окупацията на двете министерства в Киев

Прекратена е окупацията на сградите на министерството на правосъдието и министерството на енергетиката на Украйна. В Киев протестиращите са напуснали сградите на двете министерства, съобщи ИТАРР-ТАСС. Според агенцията двете ведомства вече работят в обичаен режим.

Както вече съобщихме, с окупаторите на сградата на Министерство на правосъдието по-рано безуспешно преговаря лидерът на опозиционната партия "УДАР" Виталий Кличко. Междувременно прокуратурата образува наказателно дело за незаконното завземане на държавната сграда.

Опозиционите партии в Украйна искат да сформират свой министерски съвет, а не само да имат представители в правителството, както им предлага президентът на страната Виктор Янукович. Това е коментирал депутатът от полската опозиционна партия "Закон и справедливост" (PiS) Ричард Чарнецки пред кореспондента в Полша на украинската агенция УНИАН. От 24 до 26 януари Чарнецки бе в Киев и разговаря с представители на опозиционните партии „Удар” и „Баткивщина”.

Останах с впечатлението, че двете партии биха се съгласили Янукович да остане президент до края на мандата си или малко по-кратко… но ако получат цялото правителство, а не само постовете на премиер и вицепремиер, казва Чарнецки пред УНИАН. Според полския депутат, отхвърлянето на предложението на Янукович от опозицията не означава провал на преговорите, а е по-скоро елемент от натиска на преговарящите за по-добри резултати. По думите на Чарнецки, в правителството би трябвало да влезе и представител на третата опозиционна партия, която участва в протестите – „Свобода”.

Полският депутат е на мнение, че опозицията в Украйна иска да контролира силовите ведомства и в частност – МВР.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.