Правителството заседава извънредно заради бюджета

Министерският съвет се събира на извънредно заседание в 12.00 ч. днес. В дневния ред е включена само една точка – обсъждане и гласуване на предложението на министерство на финансите за актуализация на Бюджет 2013 г. След това измененията и допълненията в Закона за държавния бюджет ще бъдат внесени в Народното събрание, като целта е актуализацията на бюджета да бъде гласувана възможно най-бързо.

Преди дни министърът на финансите Петър Чобанов коментира и предвиденото увеличаване на дълга с около 1 млрд. лева. Финансовият министър бе категоричен, че тези пари няма за бъдат изхарчени до края на годината, тъй като целта е да се създаде и да има буфер в хазната, защото трябва да е сигурно, че в началото на следващата година няма да се търси дълг "на пожар".

С 86 млн. лева ще се промени както приходната, така и разходната част на Бюджет 2013 г. В приходната част тези пари ще дойдат от търговията с въглеродни емисии, а ще се изхарчат заради промените с така нар. „зелена добавка” в Закона за енергетиката, предприети, за да стане възможно поевтиняването на електроенергията, обясни министърът.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.