Плевнелиев иска референдум и евроизбори в едно

Президентът Росен Плевнелиев ще предложи на Народното събрание да се проведе национален референдум, едновременно с изборите за Европейски парламент. В обръщение към нацията, президентът Росен Плевнелиев заяви: „Гражданското общество недвусмислено показа своята готовност да бъде активен участник при взимането на решения. Всички политици призовават да използваме позитивната гражданска енергия. Нека го направим по най-демократичния начин – чрез референдум. Затова ще се възползвам от правото, което ми дава законът, и ще предложа на Народното събрание да вземе решение за произвеждане на национален референдум със следните три конкретни въпроса:
1.Въпрос: Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?
2.Въпрос: Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?
3.Въпрос: Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?
Предлагам националният референдум да се произведе съвместно с предстоящите през месец май избори за членове на Европейския парламент от Република България. По този начин, с възможно най-малко средства, обществото ще изрази позиции по важни въпроси, които се отнасят до политически права на българските граждани, които са в основата на демокрацията. Апелирам към народните представители да вземат решение за произвеждането на общонационално допитване по тези въпроси, което, вярвам, ще помогне за стабилизиране на институциите в България и за повишаване на общественото доверие”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.