Партията на Кунева – против референдума

„България на гражданите ще призове своите симпатизанти да гласуват против референдума". Така Меглена Кунева коментира в студиото на Би Ти Ви наложения от ГЕРБ въпрос за референдума: „Да се развива ли ядрената енергетика в България чрез изграждане на нова електроцентрала". Припомняме, повече от пет часа в правната парламентарна комисия продължи обсъждането на това как да бъде формулиран въпросът относно референдума за АЕЦ „Белене". След скандал обаче ГЕРБ наложи своя въпрос. БСП напусна заседанието на комисията, а минути по-късно социалистите бяха последвани от представителите на ДПС.
„Това е срам за България", обяви при излизане от залата депутатът от левицата Мая Манолова. Лидерът на „Движение България на гражданите" смята, че въпросният референдум е единствено на ГЕРБ и БСП, „до степен че дори на подсъзнателно ниво явно премиерът го формулира, за да не остави никакви съмнение, че те ще ни го платят". Това по думите на Кунева е обидно, защото е едно „страхотно снизхождение към българския народ". Политикът е на мнение, че начинът, по който са конфигурирали въпросите е неприемлив. Въпросът, който те задават всъщност е един празен чек, категорична е Кунева. Запитана дали това не е всъщност основният конфликт между БСП и ГЕРБ, а не една и съща цел, бившият еврокомисар отсече: „Не е, въобще не е. И двете са за „Белене". Едните – за „Белене" с частни инвестиции (БСП, б.р.), а другите – с последния инвеститор (ГЕРБ, б.р.)". Обсъждането на референдума, Меглена Кунева определи като „партийно позициониране" и според нея то няма нищо общо с допитването до хората. Тя поясни, че по същността си референдумът излиза от хората, а не от партиите.
Кунева недоумява как в момента не знаем нито кой ще строи „Белене", нито с какви технологии. По повод излязлата информация за взет конкретен заем за „Белене" от френската банка BNP Paribas, Кунева бе помолена да коментира спрегнатото в скандала си име затова, че едва ли не заемът е взет чрез нея.
Поясняваме, Меглена Кунева е член на управителния съвет на най-голямата френска банка. „Това е абсурд, много е трудно да се отговаря на един абсурд с повече от една дума. Вие как си представяте, че може да се повлияе на една банка, която е 6-та в света?", възмутена бе Кунева. Тя призова, ако някой от България не е направил изгодни лихви, то да си признае. „Не управлявам парижката банка, може би за съжаление на българската икономика", заяви бившият еврокомисар. Според нея Белене е един проект за потъване на милиони и той трябва да приключи с яснота. Помолена да коментира Бюджет 2013, Кунева изтъкна: Това е бюджетът „Борисов, а не бюджетът „Дянков". Аз изпитвам известно съжаление към Дянков. Това е бюджет, който излиза от името на мин.-председателя. По думите й, липсата на кадастър за поддръжка на пътищата, прави бюджета „щурав". По повод предстоящите избори, Кунева подчерта, че партията й ще направи всичко възможно доверието към тях да расте в пъти. За да бъдат номер едно, Кунева подчерта, че Движението ще заложи на гражданското участие.
„Пак казвам ,че това е партията, която ще подкрепя можещите и знаещите, за да издърпва пак знаещи и можещи", припомни, Кунева. На въпрос дали би се коалирала с БСП или ГЕРБ, Кунева беше кратка: „Не".

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.