Отпадат таксите за роуминг в ЕС

Отпадат таксите за роуминг в ЕС

Отпадат таксите за роуминг, които плащахме до сега. От днес във всички страни от ЕС, както и в Норвегия, Исландия и Лихтенщайн, ще говорим, изпращаме SMS-и и сърфираме в интернет много по-евтино.

Минута разговор на територията ще ни струва не повече от 3 евроцента, а sms-ът не може да е по-скъп от 1 евроцент.

За да сваляме музика, сърфираме в интернет или изпращаме снимки от плажа, например, ще плащаме до 7,70 евро за всеки гигабайт.

„Европейският съюз съществува, за да сближава хората и да улеснява живота им. Премахването на таксите за роуминг е истински европейски успех. Отсега нататък гражданите, които пътуват в ЕС, ще могат да се обаждат, да пращат съобщения и да общуват през мобилните си устройства на цените, които заплащат у дома.

Премахването на таксите за роуминг е едно от най-големите и осезаеми постижения на ЕС”,

се казва в съвместно изявление на председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, министър-председателят на Малта Джоузеф Мускат, от името на малтийското председателство на Съвета на ЕС, и председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.

„Няма никаква уловка за обажданията и текстовите съобщения. Роумингът си остава, но ще бъде на много по-достъпни цени. Ще говорим на тези цени, на които са абонаментните ни планове в Европа”, каза шефът на КРС Веселин Божков пред Нова телевизия. „Ако сте по старите планове, всичко, което важи у нас, важи и за Европа.  Става дума за т.нар. отворени пакети – когато цената на дребно е по-ниска от цената на едро. За всички затворени планове вие си ползвате целия обем услуги в която точка и да се намирате”, обясни той. „Операторите трябва да спазват политиката на справедливото ползване. Когато вие излизате в чужбина, информаторът трябва да ви информира каква е цената и какви са лимитите. За разговорите и за SMS-и, това, което ви е в по плана. Ако ги изразходвате, ще си ги плащате, както ви е по договор. Надценки ще има, само ако нарушите политиката на справедливото ползване”, посочи той.   „За да няма злоупотреби, операторите ще имат право да изискват принципа на уседналост. Няма как да си купите карта в друга държава, ако не представите документ от съответното учреждение, от което сте поканени”, каза още Божков.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.