От днес Хърватия е член на Европейския съюз

Хърватия стана 28-ата страна член на Европейския съюз днес. Това се случва двайсет и две години след обявяването на независимостта й от Югославия, последвано от четири години на война. Хърватия е втората страна от бивша Югославия, която става член на блока след Словения, присъединила се през 2004 г. Това е първото разширяване на блока след присъединяването на България и Румъния през 2007 г., но е белязано от по-слаб ентуасиазъм, следствие от икономическите затруднения както в самата Хърватия, така и в ЕС, посочват агенциите. Хърватите са изправени пред пета година на рецесия и рекордна безработица от 21 процента и дори президентът Иво Йосипович призна в интервю за Асошиейтед прес, че празненствата не са твърде много, "понеже общото положение не е блестящо".

От 1 юли Литва поема ротационното председателство на ЕС за идните 6 месеца. Обявените от Вилнюс приоритети са постигане на напредък по идеята за банков съюз и по мерките за финансова стабилност на еврозоната, за икономически растеж и нови работни места. Очаква се да бъде отделено внимание и на отношенията на ЕС с Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна. Мотото на литовското председателство е "За една пораждаща доверие, растяща в икономически план и отворена Европа". Литовското председателство на съюза е първото на бивша страна от СССР.

Неотдавна литовският посланик в София обяви, че по време на своето председателство Литва ще направи опит да постигне напредък по отношение на челнството на България и Румъния в Шенген.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.