Обама ще бори бедността

Американският президент Барак Обама предупреди, че ще заобиколи Конгреса и ще се възползва от пълномощията си да налага президентски укази, ако не получи съдействието на Конгреса по въпроса за неравенството и бедността в САЩ.

Обама направи изявлението си в Камарата на представителите в американския Конгрес. „Това, което предлагам днес, са конкретни, практически предложения, за да подобрим качеството на живот на средната класа и да създадем нови възможности за тази класа”, заяви Обама пред управляващите.

Някои от тези мерки ще изискват действия от Конгреса и президентът увери депутатите от двете камари, че е готов да работи с тях.

"Но Съединените щати няма да бездействат, както няма да бездействам и аз. Затова, когато мога да взимам мерки, без да минавам по законодателния път, за да подобря възможностите за успех на по-голям брой американски семейства, ще го правя", ще заяви Барак Обама в речта "За състоянието на съюза".

Той е решил да действа заради разширяващата се пропаст между бедни и богати и заради факта, че въпреки подема на борсите, средното заплащане остава ниско. "Неравенството се задълбочи. Движение нагоре няма. Нерадостният факт е, че дори и насред периода на възстановяване твърде много американци работят повече от всякога, само за да преживяват. И твърде много изобщо нямат работа", каза президентът.

Той ще предложи увеличение на минималното заплащане до 10 долара и 10 цента на час

почти с 3 долара повече от сегашните 7,25 долара на час, замразени от 2009 г. "Дайте увеличение на Америка", призова президентът и обяви, че в следващите седмици ще издаде указ за близо

40-процентно увеличение на минималното заплащане в предприятията, работещи по договори с държавата.

Наред с това той се обяви за равно заплащане за мъжете и жените. "Днес жените са около половината от работната сила в Съединените щати, но продължават да печелят по 77 цента, когато мъжете печелят по един долар. Това е смущаващо за 2014 г.

Жената заслужава да получава еднакво заплащане с мъжа

за еднаква работа. Тя заслужава да роди бебе, без да се налага да жертва работата си. Искрено мисля, че когато жените успяват, успяват и Съединените щати", каза той.

"След пет години упорити и непрестанни усилия, Съединените щати са в по-добра позиция за 21 век от която и да било друга страна на Земята. Нека тази година бъде година на действието. Това искат повечето американци – всички ние, в тази зала, да се съсредоточим върху техния живот, техните надежди и стремежи", продължи Обама.

"Преходът към икономика с чиста енергия няма да стане от днес до утре и ще изисква трудни решения. Но дебатите започнаха. Промените в климата са факт. И когато нашите деца ни погледнат в очите и ни попитат дали сме направили всичко, за да им оставим по-сигурен и по-стабилен свят, с нови източници на енергия, искам да сме в състояние да отговорим: да, направихме го", каза Обама.

Източник: Агенция "Фокус", БТА   

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.