НЦИОМ: 58% от българите подкрепят протестите

Към 10 юли 2013 година 58% от пълнолетните българи подкрепят протестите срещу кабинета Орешарски, а 42% не ги подкрепят. Данните са от представително изследване на НЦИОМ. Социолозите отбелязват, че регистрират по-висока подкрепа за протестите срещу кабинета сред хората на възраст до 49 години, сред висшистите и сред хората с жизнен стандарт около и над средния.

67% от столичаните подкрепят протестите срещу кабинета. Подкрепа за протестите декларират и 57% от жителите на градовете-областни центрове,  както и 65% от жителите на малките градове.

52% от жителите на селата не подкрепят протестите.

Сред онези, които не подкрепят протестите, се срещат най-често възрастни над 60 години, респонденти с основно и със средно образование, жители на селата и представители на етническите малцинства.

37% искат правителството да подаде оставка веднага. На тази позиция по-често застават хора на възраст до 39 години, хора с по-висок от средния жизнен стандарт, столичани и жители на малките градове. За бърза оставка на кабинета се обявяват 42% от столичаните, 40% от жителите на градовете-областни центрове, 44% от живеещите в малките градове и 27% от хората, които живеят в селата.

23% искат оставка на кабинета Орешарски, като не настояват това да се случи незабавно. Вероятно тази позиция се аргументира с идеята „нека първо да се свърши най-неотложното“. По-често от останалите такъв отговор дават хората на възраст между 40 и 49 години.

30% са на мнение, че правителството не трябва да подава оставка. Това е мнението на най-възрастните респонденти над 60 години (48% от тях), на интервюираните с основно и по-ниско образование, на живеещите с големи лишения и на жителите на селата ( 38% от тях).

Половината от интервюираните, които посочват, че не са доволни от изборните резултати, искат кабинетът да подаде оставка веднага.

Общественото мнение – за или против предсрочни парламентарни избори?

47% от българите твърдят, че за страната ще е по-добре, ако се проведат предсрочни парламентарни избори, а 35% са на мнение, че е по-добре правителството да изкара мандата си докрай.

За предсрочни парламентарни избори по-често се обявяват хората на възраст между 18 и 49 години, респондентите с висше образование (55% от тях), интервюираните със среден и с по-висок жизнен стандарт, жителите на столицата (59% от тях) и на малките градове (54% от тях).

От НЦИОМ са потърсили и оценката на хората за резултатите от парламентарния вот от 12 май 2013 г.

24% от всички българи са удовлетворени от резултатите от парламентарния вот на 12 май 2013 г. Доволни от изборните резултати са 69% от избирателите на ДПС и 53% от поддръжниците на „Коалиция за България“.

62% от участвалите в изследването твърдят, че не са удовлетворени от резултатите от парламентарните избори.

Недоволни от изборните резултати са забелязват главно в две възрастови групи – сред хората на възраст между 30 и 39 години и сред тези между 50 и 59 години. Над средното е и неудовлетворението от вота сред анкетираните с висше образование, сред хората със среден и с по-висок жизнен стандарт, сред жителите на столицата (71% от тях), сред живеещите в малките градове (69% от тях) и сред 63% от живеещите в градове-областни центрове.

82% от привържениците на ГЕРБ не са доволни от резултатите от парламентарните избори.

Силно е неудовлетворението от резултатите от вота и сред избирателите на политическите формации, които останаха извън парламента.

Парламентарната група на ГЕРБ обяви, че ще присъства в Народното събрание, само когато се обсъждат промени в Изборния кодекс. Тази позиция е одобрявана от 29% от българите, 55% обаче не я подкрепят.

Оценките на гражданите по този въпрос са разделени по политически признак. Позицията на своята парламентарна група подкрепят близо 70% от избирателите на ГЕРБ. Над 80% от избирателите на „Коалиция за България“ обаче не одобряват поведението на парламентарната група на ГЕРБ. Неодобрението към поведението на ГЕРБ в парламента е по-висок дял от одобрението и сред симпатизантите на останалите партии, в това число и на извънпарламентарните.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.