12 конкурса по време на извънредното положение обяви КПКОНПИ

За две ръководни длъжности на две от дирекциите са се явявали съответно по един или двама кандидати

Проблем: Има недостиг на кадри в КПКОНПИ

12 конкурса като един от тях е за 5 държавни инспектори е обявила КПКОНПИ за срока на извънреденото положение от 13 март до 13 май, показва справка на сайта им. 5 от тях са за ръководни длъжности като един от конкурсите е приключил без победител. За един от конкурсите – директор на “Управление на обезпеченото имущество” се е явил само един кандидат, който е и спечелил конкурса. Без одобрен кандидат е останал конкурса за началник сектор “Автотранспорт“, макар за него да се явили 8 кандидати. Един от тях е отпаднал поради липса на приложение към дипломата. За друга важна дирекция “Превенция на корупцията” са явили двама кандидати като до защита на концепция е допуснат само един, който впоследствие е и спечелил конкурса. Другият е отпаднал, защото е получил по-ниска оценка на теста.

За длъжността началник на отдел “Стопански дейности на управление на собствеността” към дирекция “Финансово-стапански дейности и управление на собствеността” са се явили 16 души. Четирима от тях не са допуснати до конкурса.

Според експерти, с които разговоряхме, в администрацията има практика при освобождаване на място в дирекцията, за която се кандидатства, вторият и третият, които са са класирали в обявен вече конкурс да бъдат канени на работа, а не да се повтаря конкурса.

При извънредно положение няма забрана да се провеждат конкурси, но някои министерстваа като МТСП, например, предпочетоха да отложат конкурс за след извънредното положение.

Според Борис Ячев от НФСБ, който е председател на парламентарната антикорупционна комисия, проблем е кадровото обезпечаване на КПКОНПИ, защото една четвърт от щатовете в комисията са все още незаети. В интервю пред БНР той съобщи, че преди две години е имало голям първоначален интерес, а сега има доста напуснали и доста незаети щатове.

Ячев заяви, че от 54 ръководни длъжности в комисията 25 в момента са незаети, включително в някои от най-големите териториални звена, а това създава проблем. На сайта на КПКОНПИ обаче от началото на годината досега са обявени общо 22 конкурса, което означава, че предстоят още конкурси.

Борис Ячев смята, че трябва да бъде редуциран обхватът на проверяваните за имуществени интереси лица, за да не се товари излишно Антикорупционната комисия.

В момента над 50 хиляди души от висшите етажи на властта и 130 хиляди души от цялата държавна и местна администрация подлежат на проверка, аргументира се Ячев. А сред тях има служители, които нямат отношение към разходването на публични средства. Това е стара теза на патриотите. На 21 ноември 2019 г. след като Обединени патриоти се срещнаха със Сотир Цацаров, който беше кандидат за поста шеф на КПКОНПИ, те заявиха, че ще искат стесняване на кръга на лицата, които подлежат на проверка, защото той е излишно раздут и затруднява работата на КПКОНПИ, което е безспорен факт.

Докладът на КПКОНПИ за 2019 г. предстои да бъде приет в пленарна зала. В него е оповестено, че прец миналата година са били внесени 220 иска за над 850 милиона лева. Проверени са били над 10 хиляди декларации на представители от висшите етажи на властта, както и на местната власт. Миналата година за първи път в това число влязоха и общинските съветници.

37 имота и 120 моторни превозни средства са били отнети в полза на държавата. Комисията е работила по 116 сигнала за конфликт на интереси, от които 14 са били установени, като това са представители предимно на местната власт.

Статията е част от инициативата на Сдружение “Журналисти за прозрачно управление”, насочена към намаляване на манипулациите при провеждане на конкурси в администрацията.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.