„Индипендънт”: Българската човешка бомба със закъснител

Под заглавие "Българската човешка бомба със закъснител – сирийската криза удари най-бедната страна членка на ЕС", британският в. "Индипендънт" публикува статия за проблема със сирийските бежанци в България.

В България бежанците са в безопасност от снайперистите, бомбите и танковете, но жалкото съществуване в най-бедната страна членка на ЕС, която не може да им осигури дрехи, храна и медикаменти и дори достатъчно легла не е нещото, заради което тези хора са рискували живота си, прекосявайки планините.

Сирийските бежанци в България де факто носят послание към европейските лидери, които отложиха дискусиите за цялостната политика по предоставяне на убежище на бежанците за идния юни и които се надяват, че двата милиона сирийски бежанци ще си останат в Турция, Йордания и Ливан. Но България доказва противното. Сирийската война изглежда нескончаема и хората искат по-постоянни жилища от палатките в пустинята. Близо 8000 мъже, жени и деца пристигнаха в България досега, което е с 2000 повече в сравнение с имигрантите от миналата година. И тези хора не планират да се устроят тук, посочва изданието и цитира бежанци, които казват, че няма начин да останат в България, защото условията са лоши и че искат да стигнат Германия или Австрия.

В статията се представят условията в един от българските центрове за настаняване на бежанците.

Според европейските закони страните членки трябва да гарантират достоен стандарт на живот на хората, които търсят убежище. Спането на походни легла заедно с още 50 души в една стая не изглежда да предлага много достоен живот. А жените от консервативни мюсюлмански семейства трябва да споделят стая с мъже, които не са техни роднини. Някои хора спят на одеяла на твърдия под в коридора, пише вестникът.

В статията се посочва, че България сега се е присъединила към Малта и Италия в искането за европейски пари за бежанците, чийто брой се очаква да достигне най-малко 11 000 до края на годината. Европейски представители казват, че спешни средства и логистична подкрепа ще бъдат на разположение, но добавят, че тези страни трябва сами да изпълнят международните и европейските си задължения относно предоставянето на убежище.

Призивите за повече човечност от страна на европейските правителства достигнаха пик миналия месец, когато 330 сомалийски и еритрейски имигранти се удавиха край бреговете на Италия, докато се опитваха да стигнат Европа. Седмица по-късно дузина сирийци загинаха при същите обстоятелства между Малта и Италия. Правозащитните организации искат ЕС да предостави повече законови начини за търсещите убежище да намерят безопасно място без да рискуват живота си. Но сега когато се очаква антимиигрантските партии да се представят добре на изборите за Европейски парламент през май догодина, има малък апетит за подобен дебат. Правителствата вместо това укрепват границите си.

Една от причините сирийците да идват в България по 100 на ден е, че Гърция миналата година издигна бариера по по-голямата си част от границата си с Турция. Сега България прави същото. Това означава, че бягащите сирийци ще трябва да намерят друг път към Европа и най-вероятно това ще опасно плаване по море, посочва изданието.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.