ИМП: ГЕРБ-24,8%, БСП-19,3%, ДПС-5,5%

На въпроса „Ако изборите бяха днес, за кого ще гласувате“, участниците в най-новото социологическо изследване, направено по поръчка на Института за модерна политикиа (ИМП), изказват следните предпочитания (данните са в процент от всички избиратели): политическа партия ГЕРБ събира 24,8% от гласовете на всички избиратели, БСП – 19,3%, ДПС – 5,5%, партия „България на гражданите“ – 4,8%, партия АТАКА – 2,7%, коалиция РЗС с Марешки – 2,7%.

Ако днес са изборите, СДС биха получили 1,7% от гласовете на всички избиратели, за ДСБ биха гласували 1,5% от пълнолетните граждани, а бюлетини за НДСВ биха пуснали 1% от хората у нас.

Проучването е проведено в периода 13-21 януари 2013 година. Информацията е получена чрез стандартизирано интервю „лице в лице”, проведено с 981 респонденти, съобщават авторите на изследването.

Неслучайно авторите на проучването уточняват, че данните са в процент от всички избиратели – това означава, че при обичайната за България активност от около 60 % и съответното преизчисляване на гласовете, в парламента ще влязат първите шест от посочените политически сили. В тази връзка социолозите припомнят, че определяща за парламентарното представителство, особено за малките партии, е активността на гласуващите. Според екипа на ИМП, при по-слаба избирателна мобилизация, каквато наблюдавахме и на референдума от 27 януари 2013 г., и при по-голямо участие на твърдите партийни ядра във вота, депутатски места биха могли да получат и други политически сили, извън посочените шест, които засега преминават парламентарния праг.

Политически рейтинги

На респондентите, които са посочили, че ще гласуват за политическа партия ГЕРБ, е ил зададен въпросът „Ако Бойко Борисов напусне ГЕРБ и създаден друга партия, Вие ще гласувате за новата партия, която е създадена от Бойко Борисов, или за ГЕРБ?”. Близо две трети от интервюираните посочват, че ще дадат гласа си за нова партия, но оглавявана от Борисов, а 35,1%, че ще си гласуват за ГЕРБ.

Друга картина очертават отговорите на същият въпрос, но зададен към онези от анкетираните, които биха гласували за БСП и отнесен към лидера на партията на социалистите Сергей Станишев: „Ако Сергей Станишев напусне БСП и създаде нов партия, Вие за кого ще гласувате?“. В този случая 15,4% от респондентите посочват, че ще дадат гласа си за нова партия, оглавявана от Станишев, а 84,6% твърдо ще гласуват за БСП.

В националното социологическо изследване на Института за модерна политика е измерено отношението към конкретни политици и политически партии.

В челната тройка по одобрение към политическите фигури през месец декември се нареждат президентът Росен Плевнелиев с одобрение от 47.6%. На втора позиция е Бойко Борисов с 38,8 на сто положителен вот. Трета позиция заема Сергей Станишев с 23,7% одобрение от страна на запитаните.

Отбелязва се спад в одобрението към президента Плевнелиев, който в изследването през декември месец събираше 51,7% позитивни гласове.

Политиците, които имат най-висок процент на неодобрение през януари 2013 г. според резултатите на ИМП, са: Ахмед Доган – 74,1% негативен вот от страна на респондентите (който за последен път попада в социологически сондаж като оперативен ръководител на партия), Иван Костов – 66,8%,  Волен Сидеров с  62,2% неодобрение.

Както бе отчетено в резултатите от предходното национално социологическо изследване на ИМП през декември, така и в рамките на януарското данните показват, че Меглена Кунева отново има най-висок процент на неутрално отношение към нея – 34,5%.

Отношение към партии

Участвалите в проучването изразяват своето отношение и към политическите партии. Формацията с най-високо одобрение през януари 2013 г. е партия ГЕРБ с 43,5 на сто одобрение от респондентите. Висок е обаче и процентът на неодобрение към ГЕРБ – над 30 на сто.

Втора се нарежда БСП  с 27.7% одобрение и 47,7% неодобрение.

Партия „България на гражданите“ получава 17% одобрение, но зад този дял на позитивни гласове стои условието, че партията не участва в реалното политическо управление и одобрението се акумулира по други причини.

ДСБ с лидер Иван Костов събира едва 7,8% одобрение. Това е втората политическа партия с най-висок процент на неодобрение от страна на респондените – 64,4%. Първата е ДПС с 77% неодобрение и 5,1% одобрение.

Политическа партия РЗС получава 6,8% одобрение, а полтическа партия АТАКА  е с 10.8% позитивен вот.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.