Гласуваме с машини, ако ВАС реши

Гласуваме електронно, ако съдът реши

Ако Върховният административен съд реши, на изборите за депутати през март всички ще можем да гласуваме с машини.  Това съобщи пред БНТ Камелия Нейкова, говорител на ЦИК. Съдът бе сезиран от група реформаторите заради решение на ЦИК от миналата седмица машинно гласуване да има само в 500 секции, както бе досега. Според последните поправки в Изборния кодекс обаче във всички секции трябва да има възможност за гласуване с машини.

В края на миналата седмица четирима от основателите на “Нова република”, Трайчо Трайков, Радан Кънев, Петър Славов и Мартин Димитров, сезираха ВАС.

Те са категорични, че законът задължава на тези избори да има възможност за машинно гласуване във всички 12400 изборни секции в страната. Четиримата смятат, че решението на ЦИК трябва да бъде обявено за нищожно или отменено като незаконосъобразно.

“Ако това стане, ЦИК ще изпълни решението на съда и ще организира процедура по провеждане на обществена поръчка за осигуряване на машини във всички избирателни секции”, каза  Нейкова.

Тя уточни, че от тези избори машинното гласуване вече няма да е експериментално и вотът ще бъде зачитан.

Говорителката на ЦИК обясни, че комисията е решила да въведе частично, а не изцяло машинното гласуване, защото изборите са извънредни и сроковете сега са много кратки.

Партиите ще щурмуват новия парламент от 2 февруари, стана ясно още от думите на Нейкова. Тогава ЦИК започва да приема документите на желаещите да участват в битката за място в 44-то Народно събрание.

Крайният срок за подаване на документите е 8 февруари, уточни говорителката

До края тази седмица ще бъдат сформирани всички районни избирателни комисии.

Листите за участие в предсрочните парламентарни избори трябва да се регистрират до 23 февруари.

От ЦИК препоръчаха на българите в чужбина да подадат заявления за гласуване по електронен път. Така техните данни ще бъдат включени в списъка и няма да се губи време за вписването им, което доведе до големите опашки при предишни вотове.
Машинното гласуване обаче ще бъде въведено частично. Сроковете сега са много кратки, тъй като изборите през март са извънредни, а не редовните през 2018-а година, обясни Камелия Нейкова.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.