Експерти: Токът трябва да поскъпне поне с 16%

За да бъде компенсиран дефицитът в енергийната система, токът трябва поскъпне с около 16 на сто, изчислила са експерти на Българския енергиен форум (БЕФ). Те твърдят, че подобни данни и прогнози има и в анализи на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Според Христо Казанджиев от БЕФ увеличението трябва да е дори по-голямо, ако бъдат взети предвид и исканията на миньорите.

„В края на краищата някой трябва да плаща тези сметки. Не може да искаме увеличение на цената на въглищата и да очакваме, че цената на крайната електроенергия ще остане същата или ще бъде намалена”, обяснява Казанджиев пред БНР. Същевременно и този експерт признава, че международните цени на въглищата поевтиняват, а има и неизползвани вътрешни резерви в "Мини Марица-изток".

Според обещанията на управляващите от 1 август цената на тока за бита би трябвало да бъде намалена с до 5 на сто. За целта парламентът прие промени в Закона за енергетиката, с които регулаторният период за цените на тока и парното бе удължен до 31-ви юли. Окончателното решение ще бъде на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.