Едуард Сноудън е напуснал летище “Шереметиево”

 

Бившият агент на ЦРУ и на Агенцията за национална сигурност на САЩ Едуард Сноудън е напуснал транзитната зона на московското летище "Шереметиево" и вече е на руска територия, съобщиха световните агенции, като се позовават на ИТАР-ТАСС.

"Току-що му предадох документите, издадени от Федералната миграционна служба на Русия", заяви Анатолий Кучерена, руският адвокат на Сноудън. Защитникът добави, че Сноудън (ще) е на сигурно място, но то ще бъде запазено в тайна, съобщи Ройтерс.

На американеца е дадено временно убежище на територията на Русия за период от една година, отбелязва Франспрес. Сайтът "Уикилийкс" пък твърди, че Сноудън е получил статут на бежанец, предаде Ройтерс.

На 16 юли Сноудън, който преди време огласи потресаващи подробности за тоталното и глобално подслушване, извършвано от САЩ, поиска официално временно убежище в Русия. Преди това той бе заявил, че иска да остане в Русия, докато успее да отлети за Латинска Америка.

Венецуела, Боливия и Никарагуа вече обявиха, че са готови да му предоставят убежище.

Президентът Владимир Путин пък заяви, че Сноудън може да получи убежище в Русия, първо, "ако се откаже от всяка дейност, която носи вреда на нашите американски партньори и на руско-американските отношения, и второ – ако сам помоли за това".

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.