Чешкият премиер: Проблемът с ЧЕЗ е политизиран

Чешкият министър-председател Петър Нечас заяви, че стъпката на България да отнеме лиценза на чешката енергийна компания ЧЕЗ е изключително политизирана и той иска да чуе причините за подобно действие:

Приемам, че целият проблем е изключително политизиран заради предстоящите парламентарни избори. Ще говоря с генералния директор на ЧЕЗ за настоящата ситуация. Искам да чуя от българските представители причините, които са довели до тази безпрецедентна стъпка.

По-рано днес министърът на индустрията и търговията на Чехия Мартин Куба коментира, че намерението на България да анулира лиценза на чешката енергийна компания ЧЕЗ е обезпокоително.

Ситуацията за нас, разбира се, е много обезпокоителна, основно от тази гледна точка, че България като страна-членка на Европейския съюз действа по напълно непредсказуем начин, коментира Куба, цитиран от Ройтерс.

След новината за отнемане на лиценза, акциите на ЧЕЗ, търгувани на борсата в Прага, отбелязаха спад с 2% до ново триседмично дъно. Опасенията, че може да бъде отнет лицензът на компанията, доведоха до рязък спад от над 3% на нейните акции през последните дни на търговия, тъй като местните клонове на компанията ЧЕЗ държат около 41% от преноса на електричество в България, съобщи БНР.

От ЧЕЗ заявиха, че компанията е изпълнила всички свои регулаторни задължения в България:

Ние категорично отхвърляме обвиненията, които може теоретично да доведат до стартиране на процедура за отнемане на нашия лиценз, заяви в специално изявление говорителят на ЧЕЗ Барбора Пулпанова. В същото време, ЧЕЗ не е съгласна с политизирането на проблема с оглед наближаващите избори в страната, заяви тя.

Компанията посочи, че българското правителство няма основания за отнемане на лиценза и само независимият енергиен регулаторен орган (ДКЕВР) има право да започне процедура по неговото отнемане.

Ние смятаме, че медийните изявления на българския министър-председател и на хора от прокуратурата ще бъдат грубо нарушение на правните норми в България като страна-членка на Европейския съюз, се посочва в официалното изявление на ЧЕЗ.

9,9% от приходите на ЧЕЗ през 2011 г. идваха от България, което превръща страната във втория най-голям пазар след Чехия. "Загубата на лиценза е равносилно на загубата на бизнеса", казва аналитикът Минал Ваничек от банка J&T Banka AS в Прага.

Отделно от това чешката полиция разследва бизнес сделки на ЧЕЗ, включително продажбата през 2012 г. на дял от минната компания Мибраг, заяви говорителят на компанията Барбора Пулпанова, потвърждавайки новината на вестник "Млада фронта днес". Акциите на ЧЕЗ намаляха с 9,4% през 2013 г., сочат данни, цитирани от Блумбърг. Печалбата от евробоновете 2021 на ЧЕЗ регистрираха спад с три базови пункта днес или 0,03 процентни пункта до 2,56%, което е най-ниското ниво от 25 януари, показват още данните на Блумбърг, цитирани от БГНЕС.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.