Борисов: Георги Марков е консултантът ни за жалбата пред КС

Бившият конституционен съдия Георги Марков е нает от ГЕРБ за юридически консултант по подготовката и придвижването на жалбата им до Конституционния съд с искане за касиране на проведените на 12 май предсрочни парламентарни избори. Това съобщи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред репортерите, които са пред президентството, за да разговарят с лидерите на партиите, поканени за консултации при президента Плевнелиев на коя дата да бъде първото заседание на 42-то Народно събрание.

Борисов повече от 20 минути отговаряше на въпросите на репортерите, като на няколко пъти настоя да го оставят да каже „каквото съм си намислил”.

Първото, което обяви Бойко Борисов бе, че ГЕРБ нямат претенции за датата, на която президентът ще свика парламента и ще се съобразят с това, което Росен Плевнелиев ще уточни с лидерите на останалите три партии. Според Борисов, колкото по-рано се свика 42-то Народно събрание – толкова по-добре.

От изявлението на лидера на ГЕРБ стана ясно, че във вчерашната, първа след изборите, пресконференция на ръководството на ГЕРБ е имало и елементи на блъфиране и своебразно предизвикателство.

Опонентите ни не си сдържат нервите и реагират мигновено дори на блъфчетата, които им слагам, коментира Бойко Борисов, без да конкретизира с какво точно е „подхлъзнал”  представителите на БСП, ДПС и „Атака”. Но пък стана ясен постигнатият ефект – с възраженията си срещу исканото от ГЕРБ касиране на изборите останалите три партии, които влизат в парламента са признали по безспорен, според Борисов, начин, че ГЕРБ са победителите от изборите.

Другите са лош вариант

Най-тежкото за България е коалиция ДПС, "Атака", БСП, тя е по-лоша от НДСВ, ДПС и БСП, защото там имаше две либерални партии, посочи лидерът на ГЕРБ. Борисов на няколко пъти каза, че ДПС и БСП видимо са една партия и са се разбрали. По думите му, отливът на 200 000 гласа от ДПС и това, че БСП имат 200 000 повече, отколкото на предишните избори, показва че е имало контролиран вот, който е пренасочил гласове от ДПС към БСП. Продължавайки мисълта си за контролирания вот Борисов каза: В това, което БСП и ДПС правят, искат да ни обвинят нас.

Лидерът на ГЕРБ коментира и намеренията на БСП да правят програмно правителство.

„Да искат да направят правителство със 120 депутати, е ясно, че са се разбрали с другите две партии. Ясно е, че с ГЕРБ не са се разбрали. Сценарият е няколко депутати от "Атака" да напуснат, да гласуват за тях, после, да бъдат заклеймени от Волен Сидеров”, каза Борисов.

Телефонно ембарго

Оказа се, че лидерът на ГЕРБ е наложил комуникационно отшелничество на своите депутати, за да не бъдат обвинявани, че се опитват да склонят народни представители от други партии да подкрепят правителство на ГЕРБ.

„Аз съм забранил на депутатите да разговарят по телефона, дори когато ги търсят колеги от други партии”, каза Бойко Борисов. Той не скри, че не очаква да бъде подкрепен в парламента, когато предложи свое правителство, но „ние сме длъжни да предложим кабинет, заради тези над един милион души, които са гласували за нас”.

Цветанов има подкрепата на партията. Той трябва да изчисти името си. Той няма да бъда включван в новия кабинет. Ще си даде имунитета, след като му бъде поискан. Когато свършат всички проверки, ще си вземем решение. Това каза Бойко Борисов в отговор на въпрос. Попитан кой ще изгори в прокуратурата, Борисов каза – думата прокуратура съм забранил да чувам. Не искам да ми се говори. След всяка думичка на това, има реакция. Думата прокуратура не искам да я чувам и  не искам да говоря по тази тема, защото след всяка думичка следва обяснение, посочи Борисов в отговор на въпрос. Той за пореден път в последните дни обяви, че Цветанов ще се откаже от имунитета си и ще бъде оставен да предприеме нужните стъпки, за да изчисти името си.

Президентът

„Днес не провеждаме консултации за връчване на мандат за съставяне на пореденправителство. Днес коментираме технически подробности, свързани с фиксиране на дата за старт на работата на 42-ото Народно събрание”. Това каза президентът Росен Плевнелиев в началото на срещата си с Бойко Борисов в президентството, съобщи „Фокус”. „Единствената цел на днешните срещи е да се обединим, да търсим консенсус около датата”, заяви държавният глава.

Росен Плевнелиев благодари на Бойко Борисов, че е приел поканата за предварителните консултации за насрочване на дата за първото тържествено заседание на 42-ото Народно събрание.

„Като президент, по Конституция аз трябва да издам указ, с който да насроча деня за свикване на първото заседание на 42-ото Народно събрание. Днес провеждаме консултации през час с всяка една от политическите сили в следващото Народно събрание. Поканих ви първи, тъй като вие сте лидер на най-добре представилата се и събрала най-много гласове политическа сила”, посочи президентът.

На влизане Борисов поздрави операторите и фоторепортерите, които бяха в заседателната зала, за да снимат началото на срещата с президента. На въпрос от журналистите как е, Борисов отговори: „Победител”.

Консултантът

Партия ГЕРБ е в правото си да иска касиране на изборите, коментира вчера бившият конституционен съдия Георги Марков, цитиран от „Фокус”. – „Това става в 15-дневен срок, чрез органите, посочени в Конституцията, които са длъжни да препратят жалбата. За мен – партия ГЕРБ имат пълни основания да искат касиране на изборите. Учудвам се, че партията е поискала това, защото тя е победител, но очевидно е надделяла тезата, че вотът е наистина силно опорочен, тъй като няма по-голямо нарушение на избирателното право на гражданите от нарушаване на възможността им свободно да формират своята воля в навечерието на вота. Затова е и тази забрана, неподлежаща на условности, за провеждане на агитации и пропаганда в изборния и преди изборния ден. В случая – това беше върхът на предизборната кампания от няколко партии срещу една партия, часове наред, с много тежки квалификации, много тежки призиви към гражданите, дори със заплахи за държавен преврат”, обясни Марков.
Премиерът

Министър-председателят на служебното правителство Марин Райков влезе в сградата на президентската институция малко след 9,30 часа тази сутрин и престоя вътре около четвърт час. На излизане Марин Райков отказа да коментира по какъвто и да е начин поводът за посещението си, с кого и за какво е разговарял.

Репортерите попитаха и Бойко Борисов дали се е срещнал с премиера Марин Райков.

Видяхме се на стълбите и си казахме само "Здрасти", отговори Борисов.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.