Аз съм войнофоб

Приятели,

искам да ви разкажа за едно семейство, което няма да попадне в информационния поток, новините, социалните мрежи. Няма да има “лайкове”. Няма да има призиви за бдения пред посолства. Няма да има привикване на дипломати и връчване на ноти.
Семейство – баща, майка и три деца – седнали да обядват пред къщата им. Бащата едвам е осигурил няколко къса хляб, майката е сварила булгур с последния доматен сос. Седнали на земята, първо посяга таткото, а малките само това чакат и се нахвърлят лакомо. Едното от децата, напълнило устата си, се взира нагоре към небето. Слънчевите лъчи го огряват, за да го постоплят, че вече месеци наред нямат с какво да се отопляват. Тогава то чува свистене, тътен, грохот, взрив и за едно мигновение чува за последно виковете на братчетата и сестричките си. Макар уплашено, това мъниче се почудва на майка си, която рипва и се хвърля връз него – най-малкото. То се измъква изпод пихтията, останала от най-обичаната мама на света и поглежда пак нагоре към небето. Няма как да види усмихнатия герой на 6 000 метра и да предупреди вече разкъсаните си близки. То може само да плаче, защото изпитва болка някъде там – при крачетата, които майката не е успяла да опази с тялото си. След по-малко от час и то, мъничето, настига семейството си и хваща ръката на татко си по пътя към Него.
За геройството на тази майка няма кой да отиде пред нечие високомерно посолство! Няма да има за нея китка, цвете или поне листо на маргаритка. Даже няма да има кой да си спомня за нея и семейството й. Единствено, ако Бог е така добър към нея, може да бъде преброена в някоя статистика.
Но за героя, величествения, ще има и китки, и хора пред посолства, и ноти, и привиквания на дипломати, и насочване на още по-страшни оръжия за да отмъстят за гибелта му.
Тъй като ме питат много приятели за моята позиция, то тя е: Аз съм ВОЙНОФОБ! За мен цената на живота на това дете или този на майка му, или на всеки от семейството му е равен на всеки живот, даже и на усмихналия се летящ и пращащ адска жупел пилот! Пък бил той с петолъчка на пагона или с много звезди на червено белия небосклон.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.