Ангел Найденов: Логично е да бъде свикан КСНС заради бежанците

Бежанският поток не намалява, а се увеличава, коментира днес министърът на отбраната Ангел Найденов в репортаж на БНТ. По думите му има драма и към тази драма всеки един трябва да прояви разбиране, и държавата трябва да направи необходимото, за да създаде условия за настаняване на потърсилите закрила чужденци. Според министъра има рискове за националната сигурност и има логика да бъде свикан Консултативен съвет за национална сигурност по темата.

"Има рискове, които бежанците носят по отношение на националната сигурност. Това са рискове от хуманитарна гледна точка, рискове за социално-икономическо напрежение в районите, в които се настаняват бежанците; рискове, свързани със здравната и епидемиологичната обстановка; рискове, свързани с потенциалното инфилтриране сред бежанците на радикални елементи. Тези рискове са отчетени. Нека да не истеризираме ситуацията около бежанците и да разглеждаме само и единствено заплахата за България. Имаме своите международни ангажименти, от които няма как да се абстрахираме или игнорираме", заяви министърът. Според него няма основание за евентуално искане на вот на недоверие към правителството заради ситуацията с бежанците.

По информация на Националния оперативен щаб за овладяване на кризисната ситуация, възникнала вследствие на увеличен миграционен натиск, за периода от 06.00 ч. в петък до 06.00 ч. тази сутрин служители на ГД ”Гранична полиция” са установили на българо-турската граница общо 361 души при опит да преминат нелегално. От тях 197 са сирийски граждани.
 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.