Кабинетът “Василев” още не е събрал подкрепа от 121 депутати

Към момента още няма яснота дали вторият кабинет на “Продължаваме промяната” ще събере необходимите 121 гласа, за да мине в парламента. Днес в 17.00 часа на „Дондуков“ 2 президентът Румен Радев ще приеме кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарна група в 47-ото Народно събрание Асен Василев, на когото съгласно конституционната процедура, връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на настоящия парламент.

В сряда вечер „Продължаваме промяната”, БСП, „Демократична България” и независимите финализираха управленската програма за следващите 6 месеца, а на следващия ден Националният съвет на БСП я одобри.

Кандидатът за премиер Асен Василев обаче съобщи, че все още няма подкрепата на 121 народни представители. Той анонсира, че настоящият премиер в оставка Кирил Петков присъства в състава на евентуалния кабинет. Имена на министри обаче не са ясни. На този етап от всички страни отричат да са водени разговори за състав и структура на Министерски съвет.

Вчера кандидат-премиерът Асен Василев отново потвърди, че ако няма 121 гласа в парламента няма да бъде внесен проектокабинетът. Вчера Нинова се срещна отново с кандидат-премиера, тъй като БСП имаха някои забележки към програмата.

След срещата тя обяви, че очакват ПП да проведе до края разговорите за подкрепа на правителство и да гарантира 121 депутати – най-малко. Ако те не осигурят тази подкрепа, днес няма да бъде внесен кабинет, уточни Нинова.

Тази сутрин от “Продължаваме промяната” потвърдиха, че все още нямат необходимите гласове.

Ако кабинет бъде съставен, БСП ще участват със същите четирима министри от сегашното правителство. Това са самата Корнелия Нинова, Георги Гьоков, Иван Иванов и Христо Проданов. В управленската програма също така е включено предложението на БСП за опит за нормализиране на дипломатическите отношения между България и Русия.

Нинова заяви още, че ако първият мандат не се осъществи и третият им бъде връчен от президента, левицата ще положи всички усилия за водене на преговори за съставяне на редовен кабинет.

ГЕРБ вече обявиха, че веднага ще върнат втория мандат.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.