Боил Банов се срещна с колегата си от Черна гора

Министърът на културата Боил Банов се срещна с колегата си от Черна гора Александър Богданович. Срещата бе организирана със съдействието на Посолството на Република България в старата столица на Черна гора Цетине. На нея присъстваха и Н. Пр. г-жа Меглена Плугчиева, извънреден и пълномощен посланик на страната ни в Черна Гора и Петър Миладинов, директор на дирекция „Международно сътрудничество, европейски проекти и регионални дейности“ в Министерството. 
По време на разговора беше обсъдено разширяване на връзките между двете страни в областта на културните и творчески индустрии. Декларирана беше и готовност за съдействие по пътя към членството на Черна гора към Европейския съюз. Министър Боил Банов поздрави Черна гора за постигнатия напредък в преговорния процес и специално за временното затваряне на главата „Образование и култура“. 
В резултат от срещата се създава обща работна група между двете министерства на културата, която ще си партнира по реализация на конкретни проекти, включително по линия на инициативата  „Международно сътрудничество за развитие“. Първата среща на работната група ще се състои през месец септември в гр. София. Експертите ще работят и по създаването на нова програма с тригодишен срок на действие, в която да бъдат включени конкретни проекти за изпълнение. 
Страните отчетоха ползотворната размяна на опит както по отношение на сега съществуващите програми – „Творческа Европа“ и „Европа за гражданите“, така и по Спогодбата  в областта на културата от 2015 г. Тя регламентира възможностите за съвместни инициативи в областта на театъра, литературата, книгоиздаването, библиотечното и музейно дело, изобразителното изкуство, нематериалното културно наследство, киното, музиката и танца. 
Като нов член на Европейската мрежа за литература и преводи Традуки, България се надява да използва опита и съдействието на Черна гора  за насърчаване на директните контакти между издателствата, преводачите и националните панаири на книгата с цел участие в съвместни проекти. България и Черна гора си сътрудничат активно и по линия на Международната фондация „Форум на славянските култури”. 
В резултат на приоритета, които си постави Българското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г. за извеждане на преден план на политиката със Западните Балкани и ролята на културата във външните отношения, сътрудничеството между страните от региона получиха нов импулс за развитие. По време на председателството бе засилено сътрудничество между министрите на културата от Югоизточна Европа и приета идеята за създаване на общ фонд за подкрепа на културния обмен между страните от региона. 
В заключение министър Банов подчерта, че България ще работи за възможно най- скорошно откриване на директна самолетна линия между България и Черна гора, което ще допринесе за развитието на културното и туристическо сътрудничество и за реализацията на общите проекти. Министър Банов посети и сграда на старото българско посолство в Цетине /1897г.-1916г./

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.