”Зюддойче цайтунг”: Путин заплашва държави от ЕС и НАТО

Руският президент Владимир Путин е заплашил страни-членки на НАТО и ЕС, според украинския президент Петро Порошенко, пише ”Зюддойче цайтунг”, цитиран от dnes.bg и БНР. Вестникът се позовава на резюме на дипломатическата служба на ЕС, за което твърди, че притежава. Твърди се, че президентът Порошенко лично е информирал за казаното от Путин председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу по време на неговото посещение в Киев миналия петък.

“Ако поискам, за два дни руските войски могат да стигнат не само до Киев, но и в Рига, Вилнюс, Талин, Варшава или Букурещ”, казал Путин в телефонен разговор с Порошенко. Който пък информирал Барозу, за да изясни колко емоционално се отнася руският президент към влиянието на ЕС в съседни на Русия страни.

Днес ЕК отказа да коментира информацията, която излезе в пресата относно заплашителни думи на руския президент Владимир Путин срещу европейски страни, предаде AFP.

Както е известно, в края на август самият Барозу на най-високо ниво в ЕС огласи, че в телефонен разговор с него Путин е заявил, че ако поиска, може да превземе Киев за две седмици.

Тогава от Кремъл отговориха, че думите на Путин са извадени от контекста и упрекнаха Барозу че е разгласил частен разговор.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.