Златанова призова да не се прави агитация и пропаганда с еврофондовете

Апелирам към всички политически партии в България: моля ви, не правете пропаганда по европейските фондове, дискутирайте европейски политики, миграция, банковия съюз, социалната политика, заетостта, как да работи по-добре вътрешният пазар. Това заяви на пресконференция вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова.
В Министерски съвет ръководствата на МЗХ и ДФЗ – Разплащателна агенция дадоха пресконференция за управлението на средствата от ЕС.
Златанова изтъкна, че злоупотребата с използването на еврофондовете в предизборната кампания ще има вредни последици за България. По думите на вицепремиера, „тази
пропаганда има за цел може би да замете под килима нещо, което се е случило преди”. Златанова бе категорична, че не би позволила България или това правителство да е залог за нечии политически интереси.
„Още две години ще се занимаваме с одитни доклади за нарушения при управлението на ГЕРБ, още две години ще сърбаме попарата от чужди грешки, но ЕК не се интересува кой е бил на власт, а какви злоупотреби са били направени”. Това коментира на същата пресконференция зам.-министърът на земеделието Явор Гечев. Той защити МЗХ и Държавен фонд “Земеделие”, като подчерта, че се борят за всяко евро, което идва от ЕС., допълни той.
Изпълнителният директор на ДФЗ Мирослав Николов каза, че са заварили доклад на Европейската сметна палата от май 2013 г. и ГД “Земеделие” на ЕК, с което Брюксел настоява за обяснение за средствата за публичност за програмата за развитие на селските райони. Николов допълни, че новото ръководството на ДФЗ е заварило над 6000 отлежаващи проекта, хаос в администрацията, липсващи документи, недостиг на средства за всяка една от мерките, предвид интереса към програмата. Огромно количество проекти са били пред отказване, защото земеделските производители не са успявали да намерят финансиране. Николов смята, че е подета кампания срещу ДФЗ от хора, които са пряко отговорни за състоянието на фонда.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.