Златанова призна, че сме на предпоследно място в ЕС по усвояване на европари

„България е на предпоследно място в Европейския съюз по усвояване на европари. Последна е Румъния, а непосредствено пред нас в класацията е Италия. Страната ни е с голяма разлика в класацията и от Румъния, и от Италия”. Това призна в “Седмицата” на Дарик вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова. Тя допълни, че само около 50% от парите, които сме могли да усвоим по европрограмите в периода 2007 – 2013 г., реално са влезли в страната ни. За усвояване от този вече предишен период има още около 3 млрд. лева, които може да бъдат усвоени в следващите две години. От новите оперативни програми вероятно още през първата половина на 2014 г. ще започне усвояването на средства по “Човешки ресурси”, съобщи вицепремиерът.

За пореден път през последните два дни Зинаида Златанова коментира, че предупреждението, дошло от Брюксел за възможно спиране на европейските пари е едно изречение, написано с пропагандни цели.
„Този тип изречения се използват за чисто пропагандна цел. Вече година почти опозицията се опитва да ни обясни как Европейската комисия ще ни спре парите или ни ги е спряла. Европейската комисия категорично отказа да влезе в този политически капан, защото това са опитни хора, които неведнъж е опитвано да бъдат използвани за вътрешнополитически цели от доста по-неопитни политици от тях. И сега очевидно на дневен ред дойде Европарламентът. Така опитът да бъде използвана европейска институция за вътрешнополитически цели отново не успя”, коментира Златанова. Тя допълни, че няма държава, неспомената в приетия от Европарламента доклад с една или друга слабост.
Вицепремиерът се спря по-подробно на реформите в два сектора – образование и здравеопазване. Тя констатира, че реформите там са очаквани от цялото общество през последните 10 години.
“Разговорът с Европейската комисия продължи по-дълго, защото за последните 9 месеца нашето правителство трябваше да изработи стратегически документи в редица области, сред които са и образованието и здравеопазването”, посочи Златанова и добави: „Знаете, че в тези сектори имаше страх и имитация на реформи. Смяташе се, че здравеопазването е за лекарите, а не за пациентите. Ние искаме да стане обратното”.
През следващия програмен период, който ще приключи през 2020, страната ни ще получи около 15 милиарда евро от ЕС. От тях приблизително половината (7 милиарда евро) ще отидат за подпомагането на земеделието. Останалите средства ще бъдат разпределени по 9-те Оперативни програми.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.