Златанова: Правителството плаща грешките на ГЕРБ по европрограмите

В момента одити се правят на всички оперативни програми, включително и за селските райони, съобщи след заседанието на кабинета вицепремиерът Зинаида Златанова. Тя за пореден път обвини правителството на ГЕРБ че по време на управлението му тежките проблеми са замитани под килима и сега правителството на Пламен Орешарски ще плаща за допуснатите тогава грешки. Зинаида Златанова бе категорична, че финансовите корекции са нормална практика. По думите й, всички оперативни програми се проверяват по документи сега, а после експерти на Европейската комисия ще направят физическа проверка на инфраструктурата, така че са вероятни и още глоби.
Атаките, че управляващите се провалят в управлението на средствата от ЕС са злонамерени, заключи Зинаида Златанова.
Доклади валят и много се надявам всички политици в България да разберат, че Европейската комисия не опъва чадър над никого, независимо от партийната му принадлежност, независимо от времето, в което управлява. Сметката идва и сега правителството на Пламен Орешарски трябва да я плати. Само че няма да я плати правителството, ще я платим всички ние, всички българи, каза вицепремиерът.
В същото време на брифинг в централата на ГЕРБ заявиха, че има политически мотиви при налагането на финансови корекции върху проектите на общините по програма “Околна среда”. От партията предложиха финансовите санкции върху проектите с европейска финансиране да се поемат от държавата. Според депутата от ГЕРБ Ивелина Василева подходът за налагане на финансови корекции е безпринципен, защото, по думите й, за един и същи дефект различни общини са наказани по различен начин: Някои с пет процентова финансова корекция, други – с десет, трети – с 25. Болшинството от наказаните общини са общини, чиито кметове са избрани от политическа партия ГЕРБ, допълни Василева.
От ГЕРБ попитаха какво ще последва, ако при обжалването на финансовите корекции съдът се произнесе в полза на общините.
Няма политическа атака към общините на ГЕРБ в корекциите, категорична е Искра Михайлова, министър на околната среда и водите. Според нея е вярно, че са санкционирани основно общини на ГЕРБ, но отговорът на партийното питане е много ясен – само с тях са сключвани договори, а другите общини с договори са толкова малко, че се броят на пръсти.
«До момента са проверени осем общини на ДПС, шест на БСП. Тези на ГЕРБ са 40. Корекциите ще трябва да се платят до началото на следващата година», обясни Искра Михайлова.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.