Златанова: Не може да има растеж само чрез еврофондове

„Няма държава, която благодарение само на еврофондовете да е успяла да си набави икономически растеж. Това е въпрос на инвестиции, на бизнесклимат. Има какво да се желае за бизнесклимата, спрямо други членки нашият стои зле по вътрешни регулации”, коментира пред TV7 вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова. Тя подчерта, че няма опасност за оперативните програми, нито за конкретни проекти и в този смисъл, сопед Златанова, драматизмът на ГЕРБ е напълно излишен.

Много грозни са тези спекулации с това монополизиране и спекулиране на европейските фондове, изтъкна Златанова. Според нея е факт, че системите за управление и контрол на евросредствата работят добре, благодарение на активното и настоятелно партньорство на Европейската комисия. – „Това е нещо, което не е на едно правителство нито заслуга, нито вина. Никога не съм го започвала този скандал, и се опитвам да го прекратя, аз не обичам драматизма", подчерта Зинаида Златанова.

По темата за евродокладите, Златанова припомни летния устен доклад и коментира, че не може, че не е добре цели 10 години да нямаме напредък. Същевременно Златанова отбеляза, че страната ни е напреднала значително, що се отнася до скоростта на правораздаване. По думите й, такъв тип забавяния на дела ги съобщаваме, като нещо, което е изключение, но наистина справедливостта не може да бъде забавяна.

Министърът на правосъдието каза още, че по отношение на бюджета на министерството ще се съобрази с наложените съкращения от 12%, но за бюджета на съдебната власт е помолила за увеличение, колкото е възможно, за да се подкрепи работата на магистратите.

За реформата в правосъдието, Златанова каза, че основните неща в следващите стъпки, които смятам да предложи за съдебната реформа, са продължение на стратегията на Маргарита Попова, която е била много високо оценена в Брюксел. Основните неща, които ми се иска да видят гражданите са независимост, отчетност, качество и достъпност на системата, изброи Зинаида Златанова пред TV7.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.