Златанова: Имаме своите научени уроци за еврофондовете

За мен еврофондовете са едно упражнение по тиймбилдинг за българските политици, защото там трябва да работим заедно, няма друг начин. Това заяви пред журналисти вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова след участието си в дискусията "Седемте европътя пред България до 2020: предизвикателства пред бизнеса", цитирана от БГНЕС. Вицепремиерът каза, че дебатите за начина на усвояване на еврофондовете са много важни, като изтъкна, че има европейски законодателни инструменти, които в голяма степен ни дават рамката как да ги управляваме и ние се съобразяваме с нея. По думите на Златанова, много е хубаво, че вече започваме дебатите по конкретните оперативни програми, тъй като именно там са истинските мерки, които ще помогнат на бизнеса, на земеделците, на социалните партньори и на всеки един гражданин.

В изказването си пред участниците във форума, Зинаида Златанова каза още, че при подготовката на следващия програмен период България прилага принципите на кохезионната политика, но разполага и със своите научени уроци. Според вицепремиера подобренията при нас са в няколко направления – в анализа и стратегическата част, в ключови отрасли: транспорт, съдебна система, интегрирания подход в други области като включването на ромската общност в тези процеси и др.

ЕК ще иска да види и качество на реформите, а не просто някакви идеи, подчерта Златанова. За мен е важно,че стартираме тази дискусия за двете оперативни програми, които имат значение за частния бизнес, заключи тя.

Новото в следващия програмен период 2014-2020 г. е, че пари ще бъдат отпускани срещу реформи. Това съобщи представителят на Европейската комисия в България Огнян Златев по време на дискусията "Седемте европътя пред България до 2020: предизвикателства пред бизнеса". Според Златев, особено важен е начинът, по който тези средства ще се планират и се обръща особено значение на малкия и среден бизнес като фактор за растежа, за да бъдат преодолени последиците от икономическата криза.

За съжаление, ситуацията в икономиката не е от най-добрите, затова всички заедно трябва да идентифицираме проблемите и да намерим решенията като подобрим бизнес климата, каза в словото си министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. По думите му, тези разговори вече сме започнали, за да подобрим диалога с българския бизнес. „Сега вече имаме като правителство конкретни стъпки, около 100 режима, но това не е всичко – идеите трябва да дойдат и от бизнеса”, подчерта министърът. Стойнев призова всички заедно – държавата и бизнесът – да работят за просперитета на българската икономика.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.