Златанова: Докладът на ЕК е обективен, точен, базира се на факти

Вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова не е изненадана от поредния доклад на Европейската комисия по механизма за мониторинг и партньорство, тъй като на практика в  него нямало нищо ново като като констатации и забележки.

Докладът на Европейската комисия е обективен, точен, базира се на факти, не политизира по никакъв начин ситуацията и е много професионален. Това каза на пресконференция Зинаида Златанова. Министърът на правосъдието смята, че съвсем коректно Европейската комисия е отразила факта, че в тези 18 месеца е оценена работата на три български правителства, на два Висши съдебни съвета, на два парламента.

Доволна съм от това, което виждам в доклада, защото той представлява много ясен план за действия, който ще започнем да изпълняваме, изтъкна Златанова. Тя увери, че в Министерство на правосъдието ще обсъдят действията и мерките със срокове, ще обсъдят и във Висшия съдебен съвет мерките, за да се направи ясен план и там. По думите на Златанова, „като цяло оценката е, че редица тенденции са предприети в правилна посока, като спазване и ненамеса на изпълнителната власт в съдебната”.

Зинаида Златанова изтъкна, че повечето добри отзиви в доклада се отнасят за последните месеци на управлението в България и то при положение, че сегашното правителство е работило едва шест месеца, тръгвайки от ниска база, от ситуация, в която основно демократичните принципи не бяха спазени.

Важно е, да осмислим добре препоръките и да започнем незабавно план за действие, каза още министърът на правосъдието Зинаида Златанова

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.