Златанов май е случил на съдебни експерти и не само…

На заседанието в четвъртък на Софийския апелативен съд по делото срещу бившия председател на КПУКИ Филип Златанов съдебният състав отхвърли графологична експертиза на вещото лице Валери Костадинов, правена върху тефтерчетата на Златанов. Което само формално няма нищо общо с кражбата на два от бележниците на Златанов от личния автомобил на друго вещо лице, натоварено също с графологична експертиза – Стефан БЛенчев. Фактът е, че тефтерите вече ги няма, а с това и основните веществени доказателства срещу Златанов.

На това първо заседание на Софийския апелативен съд, след като Златанов бе осъден на 3,5 години затвор на първа инстанция, стана ясно, че самият подсъдим не е виждал прословутите си тефтери вече повече от година. Което вероятно е възможно, щом е съдебно признат и документиран факт, но не е цялата истина. Част от истината, изяснена в съдебната зала е, че и експертът, натоварен с графологичната експертиза, не е виждал оригиналите на скандалните бележници от септември 2013 година, когато му е възложено да направи почеркова експертиза. И така графологът-съдебен експерт, по собствените му думи пред съда, е работил по впечатленията си, които е придобил, правейки експертиза по време на досъдебното производство и без да е виждал втория тефтер.

Тефтерите, които са доказателства по делото срещу Златанов, са били предоставени на вещото лице Стефан Бенчев за графическа експертиза с постановление на следовател от 30 септември 2014 г.

По тази причина съдът отхвърли заключенията на експерта по новата експертиза. Прие обаче заключение, че на 20 април 2012 г. подсъдимият Филип Златанов собственоръчно е написал резолюция с текст “Дянков и Мавродиев се бият”.

На 3 април Софийският градски съд (СГС) осъди Златанов на три и половина години затвор за престъпление по служба. Той бе признат за виновен в това, че, с цел да набави облага за президента Росен Плевнелиев, е укрил факта, че срещу държавния глава има сигнал за конфликт на интереси. Другото деяние, за което бе осъден Златанов е, че с цел да причини вреда на Димана Ранкова – бивш съветник на президента, не я е уведомил в 3-дневен срок за решение на КПУКИ за установяване на конфликт на интереси и така е възпрепятствал възможността ѝ своевременно да оспори акта на комисията.

Днес прокуратурата поиска присъдата да бъде потвърдена, а Златанов се хвана за сърцето – в буквалния смисъл на думата – и поиска да бъде прегледан от лекар. Което и стана, за да се установи, че е наред, поне с кръвното налягане.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.