Зинаида Златанова води българската делегация, която е в Рим за 24 май

В италианската столица Рим също отбелязват 24 май. По традиция на честванията присъства и българска делегация. Тази година делегацията се води от вицепремиера и министър на правосъдието Зинаида Златанова, заради това, че традиционната среща на български премиер или президент с папата ще се състои по-късно, заради посещението на Свети Франциск на Божи гроб. Така папа Франциск ще приеме министър-председателя Пламен Орешарски във Ватикана на 28 май.

На днешния 24 май българската правителствена делегация, заедно с представители на Българската православна църква, ще се поклони на гроба на Св. Кирил Философ в базиликата “Сан Клементе”.

Всички ние на този ден отиваме, за да покажем съпричастността и значимостта на делото на Светите братя Кирил и Методий, защото това е знаменателно велико събитие в историята на българския народ, коментира митрополитът на Западно- и Средноевропейската епархия Антоний пред БНР. В базиликата “Сан Клементе” митрополит Антоний ще отслужи молебен за здравето на българския народ.

На практика само за седмица представители на българското правителство летят три пъти до Рим. На 22 и 23 май в италианската столица бе вицепремиерът Даниела Бобева, днес там е делегацията, водена от Зинаида Златанова, а премиерът Орешарски ще лети на 28 май.

На снимката: Базиликата “Сан Клементе”

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.