Зинаида Златанова: Съпротивата срещу съдебната реформа е чудовищна

„Статуквото ще се съпротивлява винаги и до последно. Както виждате, съпротивата и срещу проекта за нов Наказателен кодекс е чудовищна. Управлението не може да проведе самостоятелно една такава реформа”. Това коментира вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова пред електронното издание на „Гласове”. Според Зинаида Златанова съдебната реформа е политически въпрос, който включва управляващите, опозицията, извънпарламентарните партии и гражданския сектор, както и самата съдебна система. По думите на вицепремиера, трите власти трябва да решат заедно. Златанова допълва, че тя самата има предложения, които в най-скоро време ще бъдат представени на общественото внимание.

Министърът на правосъдието е категорична за необходимостта от съдебна реформа. „Трябва да седнем представители на трите власти и да решим кои са въпросите, по които непременно трябва да намерим отговорите. Няма как едно управление да прави само реформа”, казва Златанова и допълва, че очаква развитие на съдебната реформа в следващите 7 години.

Зинаида Златанова подчертава, че иска да чуе още мнения от Съюза на съдиите, от неправителствения сектор и от цялата гилдия.

„Иска ми се да прецизираме много внимателно конкретните предложения и да отворим вратите за дискусия. Това, което ще предложим като стратегия, няма да е моята стратегия, а онова, което е възприето, то ще отразява дискусията, какво ни препоръчва ЕК и нагласите на гражданите”, изтъква министърът на правосъдието.

На въпрос относно събитията през миналата седмица пред Съдебната палата и пред джамията в Пловдив, вицепремиерът отговаря, че категорично неприемливо е да се организират ксенофобски митинги и демонстрации като натиск пред съдебни сгради. „Това руши законността, не просто репутацията на съдебната система. Трябва да се осигури спокойствие на магистратите да работят спокойно и да взимат решенията си според закона”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.